Saturday, April 19, 2014

SABAR

gambar sekadar hiasan
Assalamualaikum...

Lama sungguh aku tak meng UPDATE blog tersayang aku ni. Nak kata bzz tu tak der la sangat tapi entah lah kekangan masa membataskan aktiviti mengarang aku ni. Tapi kalau ikutkan idea tu memang mecurah-curah, tapi tu la bila ada banyak idea masa pula tak mengizinkan huhuhu...pendek kata memang bzz la konon2 hehehe...

Tajuk aku hari ni tentang SABAR. Aku dan SABAR memang tak dapat pisahkan. Bukan la aku nak kata aku ni baik sangat pun tapi apa yg aku tengok dari aku kecik sampai la sekarang ni macam2 cabaran dan dugaan aku terima dan semuanya aku dapat lalui dengan SABAR.

Walaupun ada ketikanya aku hampir2 tewas, tapi aku dapat bangkit semula demi mereka yg aku kasihi. Bagi ku saudara mara, sepupu sepapat dan ipar duai adalah kekuatan dan harta buat ku. Walau apa pun terjadi aku tak akan mengalah dan tak akan sesekali marah. Bagi ku KASIH SAYANG itu ada kuasanya dan KASIH SAYANG ku tak akan sesekali berpenghujung ...

KASIH SAYANG itu terlalu indah buat ku. Aku dilahirkan ke dunia dengan penuh KASIH SAYANG an aku percaya kita semua wujud di dunia ini dengan hasil KASIH SAYANG. Walaupun keluarga ku bukan lah sebuah keluarga yang sempurna, tetapi ia amat bermakna buat ku. Di sebalik pahit sebenarnya ia penuh dengan kemanisan yg tak dapat aku gambar kan. Ia terlalu UNIK untuk ku luahkan.

Dalam kekurangan diriku ada kelebihan yg aku sendiri tak mampu ungkaikan. Biar pahit, biar penuh dengan hasad dengki tapi itu lah hakikatnya erti KASIH SAYANG kami. Bagi ku SABAR itu adalah kunci sebuah KEDAMAIAN.

gambar sekadar hiasan
Apa yang aku perlu tanamkan dalam hati kini hanya satu Bersangka Baik lah dengan ALLAH ... Allah tak akan sesekali menduga kita dengan dugaan yg berat dan yg tak mampu kita pikul. Segalanya mengikut kemampuan kita sendiri. Subhanallah Maha Suci Allah, sesungguhnya tiada daya upaya ku untuk memikul nya sorang2...titipkan rasa SABAR dan kuatkan hati ku ini Wahai Tuhan Azza Wajjala ....

"Jika manis, Allah mengajarku erti Syukur,
Jika pahit, Allah mengajarku erti SABAR,
Jika dikecewakan, aku sedang belajar hakikat tawakal,
Bila cemas, Allah mengajar ku erti raja' (mengharap),
Jika sedikit, Allah mengajar ku erti qanaah (berpada-pada) ....

Waalahualam ...

Friday, March 14, 2014

BAPAK PERGI BUAT SELAMANYA

ayah dan ibu saudara ku ; dari kiri bapak (pak long),mak cik,mak yah dan pak teh
Assalamualaikum...

Entri kali ini agak menyedihkan di mana aku baru kehilangan ayah saudara yang ku panggil "BAPAK". Hari ini genap lah seminggu bapak pergi meninggalkan kami di dunia ini.

Bapak meninggal pada 7 hb Mac jam 5.20 minit pagi di hari Jumaat yang mulia. Bapak menghembuskan nafas yang terkahir di Hospital Besar Pulau Pinang di Ward C6.

Sayu sungguh hati ku Ya Allah. Air mata tak dapat di bendung lagi. Namun apa kan daya, Allah lebih kasihkan bapak dan di jemputnya bapak pulang menemui Nya yang SATU...Allahuakbar!!

Bapak meninggalkan 3 orang anak seorang isteri, seorang menantu dan juga seorang cucu. Tapi sayang arwah tak sempat nak tengok cucunya. Maklum la masih dalam pantang. Kebetulan pula cucu arwah dilahirkan sama dengan tarikh lahir ku..Subhanallah...perancangan Allah itu indah...setiap kejadian itu pasti ada cerita di sebaliknya...Wallahuallam...

Sekarang arwah mama dah ada peneman. Jenazah bapak di semadikan bersebelahan dengan pusara arwah mama. Subhanallah sayu sungguh Ya Allah...

Namun sebagai umat Mu yg redha dengan segala qada dan qadar aku pasrah menerimanya...Sampaikan salam rindu ku pada sekalian arwah...tempatkan lah mereka semua di Syurga Mu yang tertinggi...

Al-Fatihah ...


Thursday, February 27, 2014

LOBAK PUTIH

gambar sekadar hiasan
Assalamualaikum wbk ...

Dah lama juga aku tak update blog tercomel aku ni hehehehe...comel la sangat kan hehehehe...Ok la hari ni aku nak cerita tentang perihal lobak putih. Bukan apa lately ni aku dan suami memang rajin betul makan nasi berulamkan lobak putih. Dengar kata lobak putih ni banyak khasiat nya kan hehehe...

Dulu masa zaman remaja...sekarang pun remaja juga tapi remaja purba la kan hehehe...arwah mama aku rajin betul buat masak lemak lobak putih...tapi aku memang tak makan la...bukan apa bau jer dah tengit huhuhu...memang tak mampu nak telan oiiii!!!!

Tak pun arwah tok aku akan buat ulam, potong lobak putih tu bulat2 dan rendam dengan air garam. So bila nak makan nasi amik la sikit2 buat ulam cicah dengan sambal belacan and sekali lagi memang aku tak makan huhuhu...

Arwah tok dengan arwah mama selalu kata lobak putih ni baik untuk cuci organ dalaman manusia terutama lawaskan buang air kecil kita. Kalau ada yg mengalami masalah kencing kotor memang elok la makan lobak putih ni.

So semalam aku browse di beberapa blog tentang kebaikan dan khasiat lobak putih ini, antaranya :-

1) Memperbanyakkan susu ibu
2) Mengubati penyakit gout
3) Melancarkan peredaran darah
4) Menurunkan kadar kolestrol
5) Melambatkan kedutan pada kulit wajah
6) Baik untuk sistem penghadaman
7) Mengurangkan masalah sembelit
8) Menurunkan kadar gula dalam darah
9) Baik untuk pesakit batu karang ( melawaskan sistem perkumuhan badan terutama dalam membuang air kecil)

Selain itu lobak putih juga kaya dengan pelbagai vitamin. Kalau org batuk2 pun elok juga amalkan jus lobak putih ni, tapi secara jujurnya aku belum pernah cuba lagi la kan hehehe...tapi  pendek kata memang lobak putih ni baik untuk kesihatan badan kita la Uolss!!!

Lagipun macam2 resepi kita boleh buat dengan lobak putih ni tau, antaranya buat sup. Ada yg buat sup ayam dengan lobak putih, tapi aku kat rumah rajin juga masak meesuah letak lobak putih..memang sedap ooo!!!

So kawan2 nanti kalau ada lagi cerita I celoteh kat sini lagi OK!!
Wassalam....

Tuesday, January 21, 2014

MY 36th BIRTHDAY

my 36 birthday cake tq hubby
Assalamualaikum...

Today is my 36th birthday...tua dah Mak Jemah hehehe...Semoga Allah berikan kesihatan yg baik untuk aku teruskan sisa2 kehidupan dengan suami tercinta.

Pejam celik pejam celik tup tup usia aku dah pun beranjak ke 36 tahun. Ini tahun ke tiga aku sambut tanpa arwah bonda di sisi. Subhanallah...kalau ikutkan rasa hati mahu aku jerit RINDU pada mama. Tapi apa kan daya aku masih waras dan masih ada iman...maka ku hadiahkan Al-Fatihah buat arwah mama dan arwah abah kerana melahirkan aku ke dunia ini. Tanpa mereka tiada lah aku di dunia ini.

Bila bercakap soal impian, tiada apa yg aku impikan sebenarnya melainkan inpian aku untuk bergelar UMI. Aku teringin sangat nak menimang cahayamata ku sendiri. Aku teringin sangat nak manjakan anak ku sendiri, aku teringin sangat nak jaga anak ku sendiri.

Sebelum ni aku banyak menumpang kasih anak2 sedara, yer memang tak kisah pun, tp di sudut hati aku yg paling dalam aku ingin sangat bergelar UMI untuk zuriat ku sendiri...semoga tahun 2014 Allah perkenankan permintaan dan doa ku AMMIIN....

Selain tu cita2 aku hanya ingin menjadi muslimat yg sejati, yg menjaga aurat dan solat serta menjadi isteri yg sentiasa disayangi suami. Telinga aku ni terngiang-ngiang kata2 suami ku,kalau la aku mengandung katanya dia akan sayang aku lebih dari yg sekarang...tapi sekarang pun dia sayang juga hehehe....

By the way aku nak juga share berita gembira, my cousin Pali and wife dia Muna baru jer timang cahayamata pertama mereka tengah hari tadi. Alhamdulillah nampaknya baby Gurgirl la hehehehe....yg paling best baby tu share birth date dengan I YES!!! my junior la tu hehehehe....Nanti kita potong kek sama2 dengan Aunty Ct ok...:)

Allah dah kabulkan doa ku sebenarnya, masa mula2 Muna disahkan pregnant aku ada berborak dengan Muna dalam FB, aku tanya bila agaknya tarikh deliver...katanya pertengahan bulan Januari, terus aku cakap "Mesti sama dengan birth date kak Ct" hehehe...tak sangka pula Allah kabulkan Alhamdulillah...ini lah kebetulan yg sangat2 mengujakan aku...Syukur sangat2 Ya Allah...

One more things, actually aku rasa blessed sangat2 dari semalam...Allah masih memberi peluang dan ruang untuk aku menikmati erti hidup sebagai seorang wanita...setahun lebih aku merasa kehilangan dan semalam Alhamdulillah aku nikmatinya kembali...ini hadiah dari Allah yg sangat2 berharga buat ku, semoga ianya akan terus kekal seperti sediakala Ammiin...

So akhir kalam...aku hanya ingin berbicara dari hati...

"Mama, hari ni birthday Ct yang ke 36 tahun...Terima kasih mama kerana melahirkan Ct ke dunia ini, mama banyak mengajar Ct erti sebuah kehidupan yg sebenarnya,kehilangan mama banyak mengajar Ct erti sebuah pengorbanan dan kesabaran, walaupun Ct sebatang kara tapi Ct tak pernah sunyi kerana Ct masih di kelilingi dengan org2 yg kasih dan sayang kan Ct,walaupun kadangkala ada yg cuba menikam Ct tapi Allah sentiasa melindungi Ct...Mama, doa Ct tak pernah putus untuk mama walau sesaat pun...pejam mata pun bibir Ct tetap menyebut nama mama...kerana mama adalah wanita tercantik dalam hidup Ct....I LOVE U Mama.....SELAMAT HARI LAHIR HJH.SITI AZLINA BINTI ABDUL AZIZ

Wassalam....

Monday, January 6, 2014

RIAK

gambar sekadar hiasan
Asslamualaikum....

Alhamdulillah dah masuk hari ke enam kita berada di tahun 2014. Entah la dapat ke kita habiskan tahun 2014 ini dengan kesihatan yg baik??? Bukan apa sekarang ni macam2 benda boleh jadi,macam2 hal boleh berlaku. Tapi apa pun yg penting kita kena banyak berdoa dan berusaha menjaga kesihatan dan keselamatan diri...tapi jika ajal kita dah sampai maka bersedialah kita...kerana sebaik baik perancangan adalah dari Yang Maha ESA jua...

Maka dengan itu tak perlu la kita RIAK dengan manusia lain. Tak ke mana pun. Lagipun buat apa nak riak sangat, apa yg kita dapat ni pun atas izin Allah jua. Jangan nak perasan kata ia semua hasil usaha kita semata-mata.

Iyer!! mungkin betul kita kata kita penat berusaha selama ni, tapi ingat lah kalau usaha saja tampa izin Allah tak akan menjadi jugak kan...Allah boleh amik apa yg kita miliki dengan sekelip mata saja. So tak payah la nak belagak hebat.

Apa yg aku paling sedih, dari pemerhatian aku manusia yg kaya dan semakin kaya ini sentiasa rasa tak cukup. Mereka nak dan nak lagi, dan ada yg sampai pijak memijak demi mencapai impian yang sementara. Ingatlah hidup ni pun sekejap jer...sampai masa kita akan "pulang" ke sana jua...harta yg melimpah bukan boleh masuk kubur pun...

Lagi satu apa yg aku perhatikan, manusia yg semakin kaya ni semakin hari semakin lantang bersuar, komplain itu tak cukup la, ini tak cukup la, macam2 hal lagi...berbanding dengan manusia yg hidup sederhana tak der pula aku dengar mereka ni merungut, malah dalam kekurangan mereka jelas terpampang kebahagian.

Aku cakap bukan untuk mengkritik sesiapa, tapi atas dasar rasa tanggungjawab dan terkilan dengan segelintir sikap manusia yg hidup bertuan kan NAFSU.

Apa pun pesanan dan peringatan ini khusus untuk diri ku yg khilaf...Hidup lah dengan cara sederhana In Shaa Allah percayalah kenikmatan hidup yg sebenar akan jelas dinikmati...

Wallahualam!!!

Thursday, January 2, 2014

WELCOME 2014

gambar sekadar hiasan
Assalamualaikum...

Dah lama benar aku tak menjenguk ke blog comel aku ni, bzz sangat. Macam2 hal yg terjadi lately ni. Sampaikan kadang2 tu tak menang tangan nak menepis. Tapi apa pun aku bersykur kerana Allah masih membenarkan aku bernafas di bumi yg serba sementara ini.

Aku bukan insan yg terbaik, tapi di tahun 2014 ni aku ingin menjadi manusia yg baik. Baik dari segi tutur kata dan adab pekerti. Harap2 nya Allah perkenankanlah azam ku ini.

Aku ingin menjaga tutur bicara ku. Maklum la aku ni jenis outspoken,kadang2 aku terlupa ada yg terluka hatinya gara2 mendengar tutur bicara ku. Mohon Allah kawal lidah ku dari berkata dan mengumpat nista tentang orang lain.

2014 adalah tahun yg agak mencabar, awal2 lagi aku diduga dari segi fizikal dan mental. Namun Alhamdulillah berkat doa dan izin dari Allah aku dapat mengawal rasa amarah dan terkilan ku ini dan Alhamdulillah kami berdua dapat atasinya dengan penuh rasa kasih sayang antara suami isteri. Semoga di masa yg akan datang jika kami diduga lagi dengan masalah2 yg hebat situasi ini akan terus diguna pakai In Shaa Allah...

Apa pun doa ku ini hanya satu semoga tahun 2014 memberi kebahagian yg berlipat ganda buat kami suami isteri AMMIIN.....

Tuesday, November 19, 2013

ME AND MY LOVER


always be with u

loving together for ever

calm and cool together

Assalamulaikum...

Mood jiwang la minggu ni hehehe...ini semua gara we still in counting for next coming our anniversary hehehe..diam tak diam dah hampir 8 tahun we have been together. Macam tak caya jer la hehehe...Tapi apa pun Alhamdulillah cinta kami masih mekar dan sayang kami semakin padu.

Walaupun di awal perkahwinan kami banyak ranjau dan onak telah kami lalui, tapi Syukur Alhamdulillah berkat kesabaran my hubby and keiginan aku untuk berubah ke arah yg lebih baik telah menyatukan kasih kami sehingga kini.

Dalam perkahwinan pasti ada pasang surut nya, sedangkan lidah lagi tergigit ini kan pula suami isteri. Begitu la dalam kehidupan kami, tapi sekarang ni kami dah amik satu keputusan iaitu masing2 kena jaga hati pasangan...so tak boleh menyakiti hati satu sama lain..lagi pun kami dah penat la gaduh hehehehe...dah tua2 ni kan gaduh banyak2 boleh jadi semput tau hahahahaha...(sedar pun diri dah tueee ahakss!!)

Walaupun dah hampir 8 thn kami berkawin,tp kami masih saling kenal mengenali antara satu sama lain. Maklum la dulu kami hidup berjauhan...dalam 3 thn kebelakangan ni la baru kami tinggal sebumbung, so kami masih berlajar memahami diri masing2. Harap2 Allah akan memudahkan ia...In Shaa ALLAH...

Harapan kami hanya satu, semoga kami akan dilimpahkan rezeki dan di permudahkan perjalanan hidup...and yg paling utama agar tahun ke 8 ni kami akan di kurniakan cahayamata yg sempurna dan comel...AMMIIN....

I LOVE U HUBBY :)