Thursday, July 10, 2014

GAZA DI BEDIL LAGI

sayunya hati ini 
Assalamualaikum wbk ...

Salam Ramadhan 1435h. Hari ni dah masuk hari ke 12 umat Islam menunaikan ibadah puasa. Alhamdulillah Syukur pada Allah diatas limpah kurnia Mu kepada kami umat2 Mu di Malaysia.

Namun hati kami diruntun pilu bila melihat kawan2 seagama kami yg sedang di zalimi oleh rejim Zionis laknatullah ...

Subhanallah ...
Allahuakbar ...

Sayunya hati ku Ya Allah bilamana melihat gambar2 anak kecil yg tak berdosa mati bergelimpangan. Apalah dosa mereka ??? Apalah salah mereka ??? sehingga puak2 jahanam ini sanggup membunuh orang2 yg tak berdosa ini ...

Dalam banyak2 gambar yg dipost di wall FB, gambar anak diacu senapang (gambar seperti diatas) ini benar2 meruntun jiwa ku. Sebak tak terkata hanya Allah yg tahu. Kaki seolah2 ingin melangkah  ke sana untuk menyelamatkan anak tersebut, tangan rasa ingin mengapai mendukung anak itu lari sejauh yg boleh ...

Subhanallah ....
Peritnya Ya Allah !!!

Tapi apa pun aku hanya mampu berdoa agar saudara seIslam ku selamat di bumi Gaza ....
Lindungilah mereka Ya Allah ....

Kepada yg Syahid Syurga tertinggi tempat kalian ....

Al-Fatihah ....

#PrayForGAZA
#savepalestin

Thursday, May 29, 2014

ANAK-ANAK CILIK KU BUAT PERSEMBAHAN

me and all my cilikss

peace !!
Assalamualaikum ....

Salam sayang buat semua pembaca blog dan blogger2 sekalian. Alahai macam la blog aku ni glamer sangat kan hehehe...

Ok aku nak story tentang hari Selasa yang lepas. Macam ni cerita nya, anak2 cilik aku akan membuat persembahan pertama mereka pada hari tersebut. Baju pun amik mana yg ada, maklum la baju yg sebenarnya belum siap huhuhu ...

Anak2 cilik aku akan buat persembahan sempena Hari Anugerah Kecemerlangan Pelajar SKBI. Dia orang ni persembahan yg pertama tau...kira2 macam opening event gitu..Aduhai kecut juga perut aku ni.

Dah la tu semuanya bilangan pelajar yg akan menari sepatutnya 12 orang, alih2 sorang tak datang and lagi sorang tak nak menari huhuhu..aduhai last minute tu huhuhu...

So aku redha jer la redah apa yg ada hehehe...akhirnya Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar, Syukur sangat hehehe...

KEMANGKATAN SULTAN PERAK

kemangkatan sultan perak yang ke 34

pertabalan sultan perak yg baharu sultan perak yang ke 35
Hari ini seluruh rakyat Perak khususnya dan rakyat Malaysia amnya berasa sedih dengan kemangkatan Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Sultan Perak, iaitu Sultan Azlan Shah. Baginda menghembuskan nafas terakhir pada jam 1.38 minit tengah hari semalam (28 Mei 2014) bersamaan 28 Rejab di IJN Kuala Lumpur.

Sebelum majlis pemakaman, pertabalan sultan Perak yang baharu telah diadakan. Raja Nazrin Shah telah dipilih untuk menggantikan tempat Almarhum ayahanda baginda. Maka kini Perak telah mendapat Sultan yang baharu bagi meneruskan legasi kesultanan melayu di negeri Perak.

DAULAT TUANKU !!!

Friday, May 2, 2014

1 MAY - LABOR DAY & 1 REJAB


gambar sekadar hiasan
Assalamualaikum wbk ...

Salam sayang  buat semua rakan2 yang sudi menjengah ke laman blog I yang tak seberapa ini. Merendah diri la pula I ni kan Uolss hehehe...biasa lah I memang dah sejak azali rendah so bila merendah diri alamatnya lagi rendah la jawab nya hehehe... sampaikan orang tak nampak I pun hehehe :)

Ok la semalam kita semua sambut 1 Mei kan, so semua yang berkarja pasti la bercuti kan, orang2 macam I ni tak der la pula nak bercuti apa semua. Dah memang sah2 tiap2 hari ada kat rumah, kerja pun kerja kat rumah kan.

So macam biasa la, hubby I kalau hari bercuti mula la dia melingkar macam ular kekeyangan hehehe...sesekali nak berehat katanya. So aku pun iyer kan jer la. Bangun jer pagi seperti biasa  aku akan mop lantai,bagi makan naka2 buluss dan kemas rumah apa yg patut (walaupun hakikatnya semua dah terkemas tp akan kemas semula juga hehehe...). Elok jer aku masuk bilik semula nak amik kain baju untuk mendobi hubby bersuara,

"Tak payah cuci baju la hari ni, cuaca mendung tu..." Iyer betul juga memang semalam cuaca kat Butterworth agak mendung jer. Dia bersuara lagi ...

"Hari ni kan 1 Mei, hari Pekerja, rehat jer la ..." Katanya sambil tersenyum ...

Aku pun anggukkan jer la. Tiba2 dia kata ...

"Keluarkan ayam, hari ni kita makan menu ala Thai la..."

Hish, biar betul... aku baru jer nak buat breakfast terus terdiam. So lepas dia bersiap apa semua Chef masuk dapur la semalam. Maka terhasil la menu Tom Yam Campur, Ayam Kicap Ibu hehehehe...(sebab guna sos ABC) dan juga nasi beras wangi siam.(guna beras siam yang aku dapat masa bawa budak2 tarian ke Satun tahun lepas)

Jam 11.30 pagi kami dah mula brunch hehehe.. (breakfast plus lunch). Habis jer makan semua mata dah layu la...aku macam biasa la belek2 talipon momei aku tu, hubby pula layan ipad dia. Jam 12.30 aku terlelap sekejap, kebetulan pula time tu hujan renyai2. Lebih kurang 20 minit aku terjaga semula. Begitu juga dengan hubby, lepas jer solat Zuhur hubby sambung tidur semula, aku pula layan novel (layan la konon, masuk muka surat kedua terus rasa boring ...)

Aku bangun lipat baju yg baru diangkat dari ampaian, selesai semua dah jam 3 petang. So apa lagi layan la my feveret drama "Temptation of a Wife" Philippine version,  cerita yg diadaptasi dari drama Korea.

Jam 4 ptg aku dah mula sibuk bagi makan anak2 buluss and mop lantai sekali lagi. Lepas tu solat Asar and hubby sekali lagi masuk ke dapur. Kali ni dia masak nasi goreng untuk menu dinner kami.

Alhamdulillah aku dapat la juga merasa nikmat CUTI dari memasak sempena Hari Pekerja. Dalam kekurangan ku Allah titipkan seseorang untuk menyempurnakan ku Alhamdulillah ...

gambar sekadar hiasan
Kalau ikutkan aku nak puasa semalam, tapi bila fikirkan suami ada kat rumah kena la aku raikan suami. Aku tahu kalau aku minta izin nak berpuasa sure dia izinkan, tapi aku fikir banyak masa lagi. Elok la aku raikan suami yg sedang berehat di rumah.

Dalam kita mengejar pahala jangan sesekali kita lupa pahala yg sedia ada. Lagipun ini puasa sunat bukan wajib lagi kan. Nanti bila dah masuk Ramadhan kita berpuasa sebulan la kan ...

Apa pun itu lah resepi kebahagian kami. Walau tak sehebat mana tapi ia cukup membahagiakan aku. Ini Keluarga Kecil ku. Ini Syurga Dunia ku. In Shaa Allah aku mohon agar kebahagian ini kekal hingga ke Al-Jannah ... AMMIIN ...

Salam Rejab untuk semua ...

Wassalam ...


Saturday, April 26, 2014

PEMANTAPAN ILMU

buku panduan kursus haji dan umrah
Assalamualaikum wbk ...

Hari ni just nak celoteh tentang kursus haji dan umrah yang diadakan pada setiap hari Sabtu jam 9 pagi di Masjid Jamek Pekan Darat. Kursus bermula pada awal bulan April ini. Memang best sangat, sebab nya kelas2 tuisyen aku sebelah dengan masjid dan berada dalam kawasan masjid so memang setiap ceramah kita orang dengar clear la kan hehehehe... Alhamdulillah.

Anak2 murid tuisyen ku pun dah pandai sebut "Labaik Allahuma labaik. Labaika laa syariikalaka labaik. Innal hamda wani'mata lakal walmulk. Laa syariikalak ..."

Terutama si kenit dua orang murid pra sekolah. Dah semakin petah menyebutnya. Siap dengan doa naik kenderaan dan doa bermusafir, Alhamdulillah feeling bleesed sangat2 :)

Tadi masa time budak2 aku rehat berhenti makan, Pak Su ahli qariah masjid yg juga merangkap suami kepada Ustazah Munirah (pengetua sekolah KAFA) datang menyapa ku, dia tanya kut2 la kursus haji ini menggangu proses pembelajaran aku, tp yg kelakar nya anak2 murid aku spontan menjawab "tak la Tok Su kami suka" hehehehe...bagus betul la anak2 murid aku ni hehehehe...aku siap ada supporter tu :D

Dah kebetulan Pak Su datang aku pun amik kesempatan minta tolong Pak Su belikan buku panduan Kursus Haji dan Umrah yang memanng di jual oleh Ustaz yg sedang bagi ceramah. Kebetulan memang dah hampir 4 minggu aku dengar Ustaz tu dok announce kata masih ada stok buku untuk rujukan. Tapi aku kata la juga, kalau tak cukup Pak Su jangan la beli sebab kesian pula pada orang2 yg lebih memerlukan hehehehe...

Selang beberapa jam Pak Su datang semula sambil membawa senaskhah buku untuk ku, Alhamdulillah ada juga rezeki aku kan hehehe...gembira bukan kepalang hati ku, kalau arwah mama ada mesti arwah mama suka. Arwah memang suka kumpul buku2 ilmiah macam ni :)

Isi kandungan buku tersebut juga elok untuk di jadikan rujukan sebab semuanya dibuat secara note dan peta minda. So memang mudah faham dan tak boring :)

Elok jer dapat buku tu anak2 murid ku yg lebih2 nak baca, aku biarkan jer la, masing2 sibuk dok cerita tentang Baitullah, Masjidil Haram, Masjid Nabawi,Hajaratul Aswad dan sebagai nya. Tiba2 aku pun bersuara, "doa anak2 kecil sebaya kamu ni Allah akan kabulkan, so kamu kena la berdoa banyak2 supaya kamu boleh k sana kelak".

Aku sambung lagi ...

"Ada satu kisah, seorang budak perempuan yang mulutnya sentiasa menyebut nak ke Makkah,kalau ada orang sedekahkan duit untuk nya dia akan masukkan dalam poket baju kedah arwah tok nya, dan bila tok dia tanya nak buat apa dengan duit ni, dia akan sebut nak pi Makkah la, dan yg bestnya bila duit tu dah cukup akhirnya budak tu dapat menunaikan haji ada usia 13 tahun."

"Cikgu kenal ker dengan budak tu??" Tanya Muzaffar anak murid ku ..
"Kenal" , jawab ku ringkas.

"Siapa2??, adik beradik cikgu Siti ka???" Tanya Aufa ...

Sambil tersenyum aku menjawab "Cikgu la budak tu ..."

Dengan wajah terkejut dia orang tersenyum gembira dan yg bestnya masing2 menadah2 tangan sambil berdoa nak menunaikan fardhu Haji di Tanah Suci Makkah ... AMMIIN ....

Kabulkan doa2 anak kecil ini wahai Tuhan sebagaimana Engkau telah mengkabulkan doa ku dahulu ... AMMIIN ....

Apa2 pun aku just nak cakap tak semua orang akan mendapat panggilan rindu dari Allah, tp sebaik2nya mulakan berdoa dari sekarang semoga keinginan dan impian kita untuk ke sana di permudahkan Allah dan di lindungi perjalanan nya ... kerana aku telah un bergelar Hjh.dalam usia 13 thn, tiada apa yg mustahil dalam hidup ini. Perancanngan Allah jua yg terbaik ... itu lah aku Hjh,Siti Azlina binti Abdul Aziz ....

Wassalam .. :)

Friday, April 25, 2014

GULAI OH KARI

gambar sekadar hiasan cilok dari mr.google
Assalamualaikum wbk ..

Yess!!! hari ni awal pula aku update blog, maklum la petang nanti aga bzz and ada hal kat luar. Mesti membawa sampai ke malam. Hehehehe...macam bzz sangat la aku ni kan dah kalah menteri dalam negeri lagak nya :P

Ok la aku just nak share la kan, dulu aku ni memang failed bab2 masak kari atau gulai ni. Memang gagal habis la. Kalau aku pergi kedai makan pun aku memang tak akan amik lauk gulai ni, macam aku tak berapa suka la nak makan gulai. Tp kalau arwah mama yg masak memang aku makan, tapi yang pasti ikan atau ayam dalam kari tu kena la di gorengkan dulu. Kalau tak aku akan kata hanyir la, busuk la macam2 lagi la huhuhu...cerewet sungguh minah gemokss ni hehehehe...

So bila mama dah meninggal aku memang totally out dalam bab2 nak masak kari memang ketegori GAGAL giler la huhuhu...mujur la Allah anugerahkan aku suami yg terer masak,
"kalau tak makan kedai la kita sampai ke tua kan sayang" hehehehehe ....

Ok tahun lepas 2013 bermula la episod baru dalam hidup ku, aku fully housewife,kalau keluar kerja pun hari Rabu dan Sabtu jer, itu pun untuk ajar kelas tarian dan kelas tuisyen. So thn lepas aku memang banyak belajar masak dari my hubby, bukan apa bila hubby masuk dapur I akan jadi assistant dia plus merangkap mak cik cleaner hehehehe ....

So setiap kali dia masak aku akan tengok dan lama2 aku rasa nak mencuba. Cubaan pertama memang agak biasa la, rempah kari kurang masak and so on, asam terkurang la, santan terlebih dan macam2 lagi la. So I keep learning and never give up.

Thn ni secara jujurnya masakan kari or gulai dah semakin ok, nak kata mantap tu idak la lagi kan...but I keep practicing till become perfect hehehehe...angan2 tu mau lebih OK!!!

So macam hari ni our main menu for lunch is Kari Ikan hehehe...nama ikan jangan tanya still tak dapat nak ingat. Aduhai, bila la gamaknya aku nak kenal ikan2 di pasar tu yer...kalau ikan tu boleh cakap dah lama dia kata "aku kenal ko, tp ko tak kenal2 aku juga hehehehe..." Apa pun solute tu my hubby dia memang terer semua nama ikan...kalau dia cakap nama ikan tu boleh buat aku ternganga la juga, maklum la ada jenis2 ikan yg memang aku tak pernah dengar lansung nama nya :)

So apa pun yg pasti "Practice make Perfect" kan ... Aku memang tak pandai masak macam wanita2 lain tapi aku rajin ke dapur untuk mencuba resepi2 yg ada. Wish me luck yer Uolss !! :)

Wassalam... (Salam Jumaat buat semua)

Thursday, April 24, 2014

DI SERANG MIGRAIN

gambar sekadar hiasan
Assalamualaikum wbk ...

Alhamdulillah dapat lagi aku mengupdate blog tercomel aku ni, bukan apa pagi tadi aku di serang migrain yg boleh dikatakan teruk la juga, ingat nak habis umur dah huhuhu ... Mana tak nya mata lansung tak boleh buka, tekak rasa loya, kaki tangan semua jadi sejuk dan seluruh badan terasa sangat2 lemah. Kebetulan pula aku datang period, so memang lagi lemah la dibuatnya.

Pada awalnya aku memang tak nak amik panadol, bukan apa aku ni pelik sikit, kalau datang period telan panadol automatik my period blood boleh STOP immediately ...dah la aku ni baru jer on period semula, so agak gementar la jugak nak amik panadol. Tapi masalahnya sakit kepala aku menjadi-jadi la pula huhuhu... memang dah tak boleh berkompromi :(

So lepas jer aku mop lantai, kemas rumah ala kadar dan bagi makan semua anak2 buluss aku pun mandi dan nak amik sarapan. Masalah la pula aku memang tak larat nak prepare breakfast, so aku just amik air buah durian belanda and minum, but tetap tak boleh nak telan. So aku nekad amik panadol without breakfast ... Tawakkal tu Allallah ....

Lepas jer telan panadol aku cuba pejam mata erat2 tak nak buka mata sebab memang pening sangat2. Macam biasa la kalau aku sakit my two cats Angah and Gurgirl pasti akan temankan aku plus si kenit Baby Lola. Deme ni kalau aku sakit memang susah hati, maklum la deme sayang aku hehehe... aku kan mama deme hehehehe...

So kebetulan pula masa aku mula nak pejam mata tu hujan pulak turun, so sekali lagi aku bangkit pergi rapatkan tingkap apa semua and sambung tidur semula. Errmm...dapat la aku pejamkan mata buat seketika dalam sejam lebih. Lepas tu aku terjaga tengok jam dah pukul 12 tengah hari, perut pun mula berkeroncong. Sakit kepala ada la sikit2 masih bersisa. Tp perut dah lapar kan nak tak nak kena la juga bangkit masak. So aku just prepare something simple for brunch.

Elok jer habis makan hubby balik, aku tahu dia sure baca status aku kat Fb. Aku ada la ngomel cakap sakit kepala apa semua. Kalau ikutkan masa sakit tadi aku memang nak call dia,tapi I think I handle it by myself. Memang rumah kami dekat dengan kolej tempat kerja dia, tapi aku tak boleh la ajar diri aku semua nak depend on him kan, mana yg aku boleh handle aku buat jer la sendiri.

Apa pun aku bersyukur pada Allah kerana di beri seorang suami yang sangat2 penyayang dan perihatin. Alhamdulillah aku bahagia...Aku bahagia dengan cara ku sendiri. Cara kami mungkin berbeza dengan yang lain. Kasih sayang kami dikongsi dengan anak2 buluss kami, unik kan :)

Lepas jer habis rasa sakit kepala aku tu hilang, apa lagi aktiviti mendobi tetap dijalankan walaupun dah agak lewat. Sementara aku nak tengok cerita "Temptation of a Wife" kat TV3 sempat la juga aku dobi baju2 my hubby. Alhamdulillah Allah tetap melindungi ku.

Tapi itu lah kan sakit tu KIFARAH, apa pun aku tetap redha da bersyukur kerana aku masih di beri peluang untuk merasai KESAKITAN.... Alhamdulillah ....

Tuesday, April 22, 2014

WANITA SOLEHAH

gambar sekadar hiasan
Assalamualaikum wbk ...

Wanita Solehah... itu lah impian ku yang sebenarnya dan impian semua wanita2 lain di luar sana. Menjadi seorang Muslimat dan Mukminat yang sejati adalah dambaan setiap kaum Hawa.

Aku seorang wanita yang serba kekurangan, aku masih belum mampu melahirkan zuriat buat suami ku, mungkin belum sampai waktnya atau mungkin usaha ku belum cukup hebat. Subhanallah memang perit bila menjadi seorang wanita yang yang serba kekurangan. Kekurangan dari segi memberi zuriat dan segalanya.

Namun di sudut hati ku, aku inginkan perubahan dalam diri dan juga amal ibadah ku. Aku mahu menambah ilmu agama dengan sebaik-baiknya. Menjaga adab pakaian dan tutur bahasa serta menjaga harta dam maruah suami tercinta.

"Tugas seorang istri adalah menunaikan ketaatan kepada Rabbnya dan taat kepada suaminya, karena itulah Allah berfirman: "Wanita shalihah adalah yang taat," yakni taat kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala, "Lagi memelihara diri ketika suaminya tidak ada." Yakni taat kepada suami mereka bahkan ketika suaminya tidak ada (sedang bepergian, pen.), dia menjaga suaminya dengan menjaga dirinya dan harta suaminya." (Taisir Al-Karimir Rahman, hal.177)

Ini beberapa sifat istri yang solehah iaitu:

a. Muslimat: wanita-wanita yang ikhlas (kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala), tunduk kepada perintah Allah ta'ala dan perintah Rasul-Nya.

b. Mukminat: wanita-wanita yang membenarkan perintah dan larangan Allah Subhanahu wa Ta'ala
c. Qanitat: wanita-wanita yang taat
d. Taibat: wanita-wanita yang selalu bertaubat dari dosa-dosa mereka, selalu kembali kepada perintah (perkara yang ditetapkan) Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam walaupun harus meninggalkan apa yang disenangi oleh hawa nafsu mereka.
e. 'Abidat: wanita-wanita yang banyak melakukan ibadah kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala (dengan mentauhidkannya karena semua yang dimaksud dengan ibadah kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala di dalam Al-Qur'an adalah tauhid, kata Ibnu Abbas radhiallahu 'anhuma).
f. Shoimat: wanita-wanita yang berpuasa. (Al-Jami' li Ahkamil Qur'an, 18/126-127, Tafsir Ibnu Katsir, 8/132)

Semoga aku juga tergolong dalam golongan mereka yang beramal soleh dan sentiasa belajar untuk menjadi isteri SOLEHAH buat suami ku ... In Shaa Allah ...