Thursday, September 18, 2014

BILA SESEKALI TERASA

gambar sekadar hiasan
Assalamualaikum wbk ....

Salam penuh kasih sayang dari ku untuk semua rakan2 blogger. Ok hari ni aku nak celoteh something about myself lately ni.

Entah la kenapa semenjak dua tiga menjak ni aku kerap rasa bosan terutama bila semua kerja2 rumah siap di buat dengan tip top nya hehehehe ....Perasan la tu kan :P

Time tu mula la rasa macam nak kerja semula. Aduhaiiii ....
Macam tu la kalau tertiba rasa BOSAN kat rumah. Nak ajak si kecik Lola tu main dia pun dah tak larat nak main lompat2 dengan aku huhuhu ... lagi pun Lola dah besar, asyik nak berkepit dengan Abam Citam dia jer hehehe ... nak tawin2 la tu :P

Aku pernah suarakan hal ni kat my hubby, macam biasa la jawapan dia "OK" ... tp kalau dia kata "OK" tampa memandang ke wajah ku, itu bermakna "OK" tak bernoktah huhuhu ... means "NO" in silent huhuhu ...

Aku bukan nak minta kerja hebat2 pun, just kerja biasa2 jer. Contohnya jadi Cikgu Tadika ker, jadi Kerani kat syarikat mana2 ker atau full time Tuition Teacher. At least aku boleh balik awal dan ada masa untuk tumpukan pada rumahtangga pula kan.

Bukan tak nak minta kerja yg hebat2 dan yg mengikut spesikasi kelayakkan ku, tp semua yg aku dapat mesti di luar kawasan. Tak kan nak tinggalkan hubby lagi, NO WAY OK !!!
Lagipun kami dah ada rumah kat sini, so better la kerja area2 sini jer kan.

Tengok la macam mana, kalau dapat full green light dari Encik Suami boleh la aku kerja semula, kalau tak maknanya teruskan kerja2 yg ada sekarang ni.

By the way tahun depan aku ada perancangan yg lebih hebat untuk kelas tuisyen aku tu. Aku nak buat lagi satu kelas untuk sekolah menengah pula. Lagi pun ada permintaan dari org sekitar. So boleh la tumpukan sepenuh perhatian untuk kelas tuisyen aku tu.

Kelas tarian pun sama, kalau khidmat aku masih di perlukan, aku akan upgrade my skill untuk lebih mantap. Aku nak buat kelas lakonan pula. Just basic acting untuk anak2 pra sekolah, boleh la kan. Lakonan simple2 jer pun. Bayaran pun kasi up la sikit kan :P

Aku ni tak pandai nak menjual barang on line ke apa, tapi aku lebih suka tumpukan bisnes perkhidmatan. Aku lebih suka buat bisnes secara lansung macam tu. Lagi pun bila jadi guru tuisyen ni aku lebih allert dengan pekembangan dunia pendidikan sekarang ni.

Contohnya macam PT3, mula2 tu agak kurang faham, tapi bila tengok buku2 latihan mereka aku mula faham dan menguasainya, lagi pun aku ada ramai kawan2 yg berkhidmat sebagai guru, so boleh la kami share info sikit2 kan :)

Harap2 tahun depan kalau ada rezeki boleh la aku dapat kerja di kawasan sekitar kami ni, kalau tak nampak nya terus la aku bertakhta di Istana Hinggap (AIMCT Crib) sebagai permaiSURI RUMAH hehehehe ... :)

Wassalam ...
Adios !!

Wednesday, September 17, 2014

PETUA KEJELITAAN

new homemade masker
Assalamualaikum wbk ...

Salam sayang dari saya buat kalian semua ...
Amboi mukadimah macam retiss kan hehehe ... perasan la pula kan :P

Ok today I nak kongsi sikit tentang petua kejelitaan I hahahahaha !!! POYO jer kan bunyi nya hahahaha :P
Jangan MAREEEE !!!!

Ok serius !! macam ni bulan lepas I ada tengok kat youtube cara2 buat masker sendiri kat rumah. Bukan kedekut yer hehehe .. tapi JIMAT OK !! :)

So cari punya cari maka dapat la satu tips untuk serikan wajah yg kusam, kering dan berjeragat. Mula2 tu rasa takut la juga, mana lah tahu tiba2 muka I yg putih ni tukar jadi kaler kuning huhuhu .. Naya Cheq :(

So I just cuba sikit dulu, and yg paling kelakar tu I pakai tak sampai 10 minit lepas tu capet2 basuh sebab takut muka jd kuning. Tapi rupanya tak, sebab kita dah masukkan dengan madu dan susu so benda tu jadi natural.

So I cuba lagi esok nya, kali ni 20 minit baru cuci. Alhamdulillah result makin ok ni hehehehe ...
Maka dengan itu every morning without miss I mesti sapu masker home made I ni.
Oh yer kalau nak resul yg baik better bilas dengan menggunakan span dan air suam. Memang sangat2 menyegarkan wajah and yg paling best wajah akan menjadi kemerah-merahan ... hehehehe comeiii tau :P
Lagi pun memang my dream pun nak kulit wajah yg sihat dan bersinar "trenggggg!!!! ada kadabra!!! " :D

So kalau la ada orang nak cuba I 200% recommended ok!! Memang sangat2 berbaloi, lagi pun menyihat kan dan tak membahayakan sebab no chemical ok !!

Bukan tak boleh nak pakai produk2 yg terjual di pasaran tu,kalau kita yakin dengan kualiti dan keberkesanan nya why not kalau mencuba, lagi pun ok jer kalau sesuai dengan kulit wajah kita kan ...

Tapi I ni tak pakai sebab satunya I tak pandai buat pilihan, yang kedua bila tak kerja dok rumah jer ni kenalah berjimat cermat kan, kesian cik abang I dok cari rezeki, I pulak dok perabih duit dia hish!!! cannot be, cannot be !!! Ketiganya sebab my hubby memang tak izinkan I pakai produk2 yg tak tahu akan asal usulnya and yg paling penting dia memang tak izinkan I dekatkan diri dengan produk2 yg berlambak di pasaran tu. Katanya ada side effect .... So I redha jer la ....

Oh yer I nak belanja sekeping picture I yg diambil semalam .... ramai yg kata nampak kulit wajah I segar hehehe ... bukan nak perasan tapi nak kongsi tips yg berkesan ... Wahh!! ayat tak hengat huhuhu ....

hehehe ... belanja sekeping :P
Ok yer ini picture yg tak edit yer, lagi pun hp cap ayam I tak der pun nak 360 bagai hehehe ... so inilah hasilnya setelah sebulan menggunakan masker homemade ...

Ok cara2 nak buat masker ni senang jer tau ... just amik satu sudu teh serbuk kunyit (kalau ada kunyit hidup lagi bagus), lepas tu letak sesudu teh madu and lepas tu letak pula sesudu teh susu segar, kalau tak der susu segar boleh juga letak yogurt atau kalau tak der juga susu serbuk pun ok juga hehehehe .... Lepas tu mix dengan sedikit air (kalau guna susu serbuk la yer).
Pastikan wajah anda kering yer, kemudian sapu dengan menggunakan berus, tp I guna tangan jer pun, jangan risau gerenti tak kuning.

Kesan pertama yg I nampak ialah jerawat cepat mengecut, biasa la kita ni org perempuan sebulan sekali mesti terbit jerawat tu sebelum cuti2 malaysia ... so kali ni jerawat yg tumbuh tu tak sempat nak mekar dah pun layu hehehehe ... and one more important things is wajah menjadi lembap, lembut dan anjal ... itu yg paling best hehehe ... makin seronok la cik abang I cubit pipi I hehehe ... katanya lebut macam kuih pau hehehehe .... :P

So kawan2 I just share apa yg I dah lalui, hope lepas ni Uolsss cuba la pula yer, mana la tahu lebih cun dan muda kan :)
Kalau ada tersalah cakap tu I mohon ampun dan maaf yer, maklum la terlalu excited bercerita sampai lupa adab dan susila berblog hehehe ...

So jumpa lagi di lain entri ...
Wassalam ...
ADIOS !!!

Thursday, July 10, 2014

GAZA DI BEDIL LAGI

sayunya hati ini 
Assalamualaikum wbk ...

Salam Ramadhan 1435h. Hari ni dah masuk hari ke 12 umat Islam menunaikan ibadah puasa. Alhamdulillah Syukur pada Allah diatas limpah kurnia Mu kepada kami umat2 Mu di Malaysia.

Namun hati kami diruntun pilu bila melihat kawan2 seagama kami yg sedang di zalimi oleh rejim Zionis laknatullah ...

Subhanallah ...
Allahuakbar ...

Sayunya hati ku Ya Allah bilamana melihat gambar2 anak kecil yg tak berdosa mati bergelimpangan. Apalah dosa mereka ??? Apalah salah mereka ??? sehingga puak2 jahanam ini sanggup membunuh orang2 yg tak berdosa ini ...

Dalam banyak2 gambar yg dipost di wall FB, gambar anak diacu senapang (gambar seperti diatas) ini benar2 meruntun jiwa ku. Sebak tak terkata hanya Allah yg tahu. Kaki seolah2 ingin melangkah  ke sana untuk menyelamatkan anak tersebut, tangan rasa ingin mengapai mendukung anak itu lari sejauh yg boleh ...

Subhanallah ....
Peritnya Ya Allah !!!

Tapi apa pun aku hanya mampu berdoa agar saudara seIslam ku selamat di bumi Gaza ....
Lindungilah mereka Ya Allah ....

Kepada yg Syahid Syurga tertinggi tempat kalian ....

Al-Fatihah ....

#PrayForGAZA
#savepalestin

Thursday, May 29, 2014

ANAK-ANAK CILIK KU BUAT PERSEMBAHAN

me and all my cilikss

peace !!
Assalamualaikum ....

Salam sayang buat semua pembaca blog dan blogger2 sekalian. Alahai macam la blog aku ni glamer sangat kan hehehe...

Ok aku nak story tentang hari Selasa yang lepas. Macam ni cerita nya, anak2 cilik aku akan membuat persembahan pertama mereka pada hari tersebut. Baju pun amik mana yg ada, maklum la baju yg sebenarnya belum siap huhuhu ...

Anak2 cilik aku akan buat persembahan sempena Hari Anugerah Kecemerlangan Pelajar SKBI. Dia orang ni persembahan yg pertama tau...kira2 macam opening event gitu..Aduhai kecut juga perut aku ni.

Dah la tu semuanya bilangan pelajar yg akan menari sepatutnya 12 orang, alih2 sorang tak datang and lagi sorang tak nak menari huhuhu..aduhai last minute tu huhuhu...

So aku redha jer la redah apa yg ada hehehe...akhirnya Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar, Syukur sangat hehehe...

KEMANGKATAN SULTAN PERAK

kemangkatan sultan perak yang ke 34

pertabalan sultan perak yg baharu sultan perak yang ke 35
Hari ini seluruh rakyat Perak khususnya dan rakyat Malaysia amnya berasa sedih dengan kemangkatan Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Sultan Perak, iaitu Sultan Azlan Shah. Baginda menghembuskan nafas terakhir pada jam 1.38 minit tengah hari semalam (28 Mei 2014) bersamaan 28 Rejab di IJN Kuala Lumpur.

Sebelum majlis pemakaman, pertabalan sultan Perak yang baharu telah diadakan. Raja Nazrin Shah telah dipilih untuk menggantikan tempat Almarhum ayahanda baginda. Maka kini Perak telah mendapat Sultan yang baharu bagi meneruskan legasi kesultanan melayu di negeri Perak.

DAULAT TUANKU !!!

Friday, May 2, 2014

1 MAY - LABOR DAY & 1 REJAB


gambar sekadar hiasan
Assalamualaikum wbk ...

Salam sayang  buat semua rakan2 yang sudi menjengah ke laman blog I yang tak seberapa ini. Merendah diri la pula I ni kan Uolss hehehe...biasa lah I memang dah sejak azali rendah so bila merendah diri alamatnya lagi rendah la jawab nya hehehe... sampaikan orang tak nampak I pun hehehe :)

Ok la semalam kita semua sambut 1 Mei kan, so semua yang berkarja pasti la bercuti kan, orang2 macam I ni tak der la pula nak bercuti apa semua. Dah memang sah2 tiap2 hari ada kat rumah, kerja pun kerja kat rumah kan.

So macam biasa la, hubby I kalau hari bercuti mula la dia melingkar macam ular kekeyangan hehehe...sesekali nak berehat katanya. So aku pun iyer kan jer la. Bangun jer pagi seperti biasa  aku akan mop lantai,bagi makan naka2 buluss dan kemas rumah apa yg patut (walaupun hakikatnya semua dah terkemas tp akan kemas semula juga hehehe...). Elok jer aku masuk bilik semula nak amik kain baju untuk mendobi hubby bersuara,

"Tak payah cuci baju la hari ni, cuaca mendung tu..." Iyer betul juga memang semalam cuaca kat Butterworth agak mendung jer. Dia bersuara lagi ...

"Hari ni kan 1 Mei, hari Pekerja, rehat jer la ..." Katanya sambil tersenyum ...

Aku pun anggukkan jer la. Tiba2 dia kata ...

"Keluarkan ayam, hari ni kita makan menu ala Thai la..."

Hish, biar betul... aku baru jer nak buat breakfast terus terdiam. So lepas dia bersiap apa semua Chef masuk dapur la semalam. Maka terhasil la menu Tom Yam Campur, Ayam Kicap Ibu hehehehe...(sebab guna sos ABC) dan juga nasi beras wangi siam.(guna beras siam yang aku dapat masa bawa budak2 tarian ke Satun tahun lepas)

Jam 11.30 pagi kami dah mula brunch hehehe.. (breakfast plus lunch). Habis jer makan semua mata dah layu la...aku macam biasa la belek2 talipon momei aku tu, hubby pula layan ipad dia. Jam 12.30 aku terlelap sekejap, kebetulan pula time tu hujan renyai2. Lebih kurang 20 minit aku terjaga semula. Begitu juga dengan hubby, lepas jer solat Zuhur hubby sambung tidur semula, aku pula layan novel (layan la konon, masuk muka surat kedua terus rasa boring ...)

Aku bangun lipat baju yg baru diangkat dari ampaian, selesai semua dah jam 3 petang. So apa lagi layan la my feveret drama "Temptation of a Wife" Philippine version,  cerita yg diadaptasi dari drama Korea.

Jam 4 ptg aku dah mula sibuk bagi makan anak2 buluss and mop lantai sekali lagi. Lepas tu solat Asar and hubby sekali lagi masuk ke dapur. Kali ni dia masak nasi goreng untuk menu dinner kami.

Alhamdulillah aku dapat la juga merasa nikmat CUTI dari memasak sempena Hari Pekerja. Dalam kekurangan ku Allah titipkan seseorang untuk menyempurnakan ku Alhamdulillah ...

gambar sekadar hiasan
Kalau ikutkan aku nak puasa semalam, tapi bila fikirkan suami ada kat rumah kena la aku raikan suami. Aku tahu kalau aku minta izin nak berpuasa sure dia izinkan, tapi aku fikir banyak masa lagi. Elok la aku raikan suami yg sedang berehat di rumah.

Dalam kita mengejar pahala jangan sesekali kita lupa pahala yg sedia ada. Lagipun ini puasa sunat bukan wajib lagi kan. Nanti bila dah masuk Ramadhan kita berpuasa sebulan la kan ...

Apa pun itu lah resepi kebahagian kami. Walau tak sehebat mana tapi ia cukup membahagiakan aku. Ini Keluarga Kecil ku. Ini Syurga Dunia ku. In Shaa Allah aku mohon agar kebahagian ini kekal hingga ke Al-Jannah ... AMMIIN ...

Salam Rejab untuk semua ...

Wassalam ...


Saturday, April 26, 2014

PEMANTAPAN ILMU

buku panduan kursus haji dan umrah
Assalamualaikum wbk ...

Hari ni just nak celoteh tentang kursus haji dan umrah yang diadakan pada setiap hari Sabtu jam 9 pagi di Masjid Jamek Pekan Darat. Kursus bermula pada awal bulan April ini. Memang best sangat, sebab nya kelas2 tuisyen aku sebelah dengan masjid dan berada dalam kawasan masjid so memang setiap ceramah kita orang dengar clear la kan hehehehe... Alhamdulillah.

Anak2 murid tuisyen ku pun dah pandai sebut "Labaik Allahuma labaik. Labaika laa syariikalaka labaik. Innal hamda wani'mata lakal walmulk. Laa syariikalak ..."

Terutama si kenit dua orang murid pra sekolah. Dah semakin petah menyebutnya. Siap dengan doa naik kenderaan dan doa bermusafir, Alhamdulillah feeling bleesed sangat2 :)

Tadi masa time budak2 aku rehat berhenti makan, Pak Su ahli qariah masjid yg juga merangkap suami kepada Ustazah Munirah (pengetua sekolah KAFA) datang menyapa ku, dia tanya kut2 la kursus haji ini menggangu proses pembelajaran aku, tp yg kelakar nya anak2 murid aku spontan menjawab "tak la Tok Su kami suka" hehehehe...bagus betul la anak2 murid aku ni hehehehe...aku siap ada supporter tu :D

Dah kebetulan Pak Su datang aku pun amik kesempatan minta tolong Pak Su belikan buku panduan Kursus Haji dan Umrah yang memanng di jual oleh Ustaz yg sedang bagi ceramah. Kebetulan memang dah hampir 4 minggu aku dengar Ustaz tu dok announce kata masih ada stok buku untuk rujukan. Tapi aku kata la juga, kalau tak cukup Pak Su jangan la beli sebab kesian pula pada orang2 yg lebih memerlukan hehehehe...

Selang beberapa jam Pak Su datang semula sambil membawa senaskhah buku untuk ku, Alhamdulillah ada juga rezeki aku kan hehehe...gembira bukan kepalang hati ku, kalau arwah mama ada mesti arwah mama suka. Arwah memang suka kumpul buku2 ilmiah macam ni :)

Isi kandungan buku tersebut juga elok untuk di jadikan rujukan sebab semuanya dibuat secara note dan peta minda. So memang mudah faham dan tak boring :)

Elok jer dapat buku tu anak2 murid ku yg lebih2 nak baca, aku biarkan jer la, masing2 sibuk dok cerita tentang Baitullah, Masjidil Haram, Masjid Nabawi,Hajaratul Aswad dan sebagai nya. Tiba2 aku pun bersuara, "doa anak2 kecil sebaya kamu ni Allah akan kabulkan, so kamu kena la berdoa banyak2 supaya kamu boleh k sana kelak".

Aku sambung lagi ...

"Ada satu kisah, seorang budak perempuan yang mulutnya sentiasa menyebut nak ke Makkah,kalau ada orang sedekahkan duit untuk nya dia akan masukkan dalam poket baju kedah arwah tok nya, dan bila tok dia tanya nak buat apa dengan duit ni, dia akan sebut nak pi Makkah la, dan yg bestnya bila duit tu dah cukup akhirnya budak tu dapat menunaikan haji ada usia 13 tahun."

"Cikgu kenal ker dengan budak tu??" Tanya Muzaffar anak murid ku ..
"Kenal" , jawab ku ringkas.

"Siapa2??, adik beradik cikgu Siti ka???" Tanya Aufa ...

Sambil tersenyum aku menjawab "Cikgu la budak tu ..."

Dengan wajah terkejut dia orang tersenyum gembira dan yg bestnya masing2 menadah2 tangan sambil berdoa nak menunaikan fardhu Haji di Tanah Suci Makkah ... AMMIIN ....

Kabulkan doa2 anak kecil ini wahai Tuhan sebagaimana Engkau telah mengkabulkan doa ku dahulu ... AMMIIN ....

Apa2 pun aku just nak cakap tak semua orang akan mendapat panggilan rindu dari Allah, tp sebaik2nya mulakan berdoa dari sekarang semoga keinginan dan impian kita untuk ke sana di permudahkan Allah dan di lindungi perjalanan nya ... kerana aku telah un bergelar Hjh.dalam usia 13 thn, tiada apa yg mustahil dalam hidup ini. Perancanngan Allah jua yg terbaik ... itu lah aku Hjh,Siti Azlina binti Abdul Aziz ....

Wassalam .. :)

Friday, April 25, 2014

GULAI OH KARI

gambar sekadar hiasan cilok dari mr.google
Assalamualaikum wbk ..

Yess!!! hari ni awal pula aku update blog, maklum la petang nanti aga bzz and ada hal kat luar. Mesti membawa sampai ke malam. Hehehehe...macam bzz sangat la aku ni kan dah kalah menteri dalam negeri lagak nya :P

Ok la aku just nak share la kan, dulu aku ni memang failed bab2 masak kari atau gulai ni. Memang gagal habis la. Kalau aku pergi kedai makan pun aku memang tak akan amik lauk gulai ni, macam aku tak berapa suka la nak makan gulai. Tp kalau arwah mama yg masak memang aku makan, tapi yang pasti ikan atau ayam dalam kari tu kena la di gorengkan dulu. Kalau tak aku akan kata hanyir la, busuk la macam2 lagi la huhuhu...cerewet sungguh minah gemokss ni hehehehe...

So bila mama dah meninggal aku memang totally out dalam bab2 nak masak kari memang ketegori GAGAL giler la huhuhu...mujur la Allah anugerahkan aku suami yg terer masak,
"kalau tak makan kedai la kita sampai ke tua kan sayang" hehehehehe ....

Ok tahun lepas 2013 bermula la episod baru dalam hidup ku, aku fully housewife,kalau keluar kerja pun hari Rabu dan Sabtu jer, itu pun untuk ajar kelas tarian dan kelas tuisyen. So thn lepas aku memang banyak belajar masak dari my hubby, bukan apa bila hubby masuk dapur I akan jadi assistant dia plus merangkap mak cik cleaner hehehehe ....

So setiap kali dia masak aku akan tengok dan lama2 aku rasa nak mencuba. Cubaan pertama memang agak biasa la, rempah kari kurang masak and so on, asam terkurang la, santan terlebih dan macam2 lagi la. So I keep learning and never give up.

Thn ni secara jujurnya masakan kari or gulai dah semakin ok, nak kata mantap tu idak la lagi kan...but I keep practicing till become perfect hehehehe...angan2 tu mau lebih OK!!!

So macam hari ni our main menu for lunch is Kari Ikan hehehe...nama ikan jangan tanya still tak dapat nak ingat. Aduhai, bila la gamaknya aku nak kenal ikan2 di pasar tu yer...kalau ikan tu boleh cakap dah lama dia kata "aku kenal ko, tp ko tak kenal2 aku juga hehehehe..." Apa pun solute tu my hubby dia memang terer semua nama ikan...kalau dia cakap nama ikan tu boleh buat aku ternganga la juga, maklum la ada jenis2 ikan yg memang aku tak pernah dengar lansung nama nya :)

So apa pun yg pasti "Practice make Perfect" kan ... Aku memang tak pandai masak macam wanita2 lain tapi aku rajin ke dapur untuk mencuba resepi2 yg ada. Wish me luck yer Uolss !! :)

Wassalam... (Salam Jumaat buat semua)