Thursday, March 31, 2011

Goodbye - Air Supply



Goodbye

Artist: Air Supply
(David Foster, Linda Thompson)
I can see the pain living in your eyes
And I know how hard you try
You deserve to have so much more
I can feel your heart and I sympathize
And I'll never criticize all you've ever meant to my life

[Chorus:]
I don't want to let you down
I don't want to lead you on
I don't want to hold you back
From where you might belong
You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore
I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to say but good-bye
You deserve the chance at the kind of love
I'm not sure I'm worthy of
Losing you is painful to me

[Chorus]

You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore
I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to try
Though it's gonna hurt us both
There's no other way than to say good-bye

Wednesday, March 30, 2011

KOSMETIK KU

Wah, kalau baca pada tajuk macam la hebat sangat hahahaha....kosmetik ku konon..:-) macam la aku ni pengasas kosmetik pula ... tak der makna nya kawan2. Hari ni aku nak citer tentang satu kosmetik yg menjadikan kulit di wajah ku menjadi lembut, wah macam hebat la sangat aku ni kan huhuhu...

Tapi kan kulit wajah wanita ni kadangkala agak sensitif. Tak boleh pakai alat kosmetik yg sebarangan. Ada yang sampai terbakar kulitnya gara2 nak putih kan kulit wajah. Aku rasa arwah bonda ku dulu tak der la susah payah nak beli pencuci muka la, tonner la, pelembap la, masker atau pun scrub. Aku pun tak pernah nampak yg arwah bonda ku guna semua benda ni bedak sejuk ada la :-).

Aku ni pula ada satu masalah, aku tak boleh tengok kalau ada org yg beli satu set kosmetik yg selalu nya ada 3 basic la kan, iaitu cleanser, tonner dan juga mousteriser. Itu belum termasuk lagi masker dan juga scrub. Kalau aku tengok sure aku pun nak beli juga hehehe...


Masalah nya ialah kulit wajah aku ni bukan jenis yg bermasalah sangat...cuma kadang2 tu agak kering sikit. Tahun lepas sewaktu aku dok jaga arwah bonda di Hospital Pulau Pinang, aku main beli jer pencuci muka jenama safi. Memang sangat ok masa mula2 aku pakai. Kalau tak salah dulu aku guna pati mentimun. tapi lama kelamaan wajah aku jd tersangat la kering.

Masa zaman sekolah dan sebelum2 ni aku banyak guna jenama clean & clear, avon, cosway dll. Tapi sejak dah berumur ni (tahu pun dah berumur yer hehehe...) aku nak guna jenama yang ada ciri2 keislaman la sikit hehehe...dan di jamin akan halal nya tu...Aku nak juga cari dari jenama safi untuk selesaikan masalah aku ni. So minggu lepas masa aku singgah kat Billion tu, ada la sorang adik la rasa nya sebab nampak dia mudah dari aku ni hehehe...aku pun bagi tahu la akan masalah aku ni. Dia kata "kak, muka kak ni tak der masalah lansung, cuma kering jer kan...apa kata akak guna yg ini..."


Aku pun tersipu malu, konon nya dapat pujian la tu hehehe...Aku pun amik la pembersih muka dari sari zaitun yg berjenama safi juga...biasa la kan dah nama pun perempuan, mana cukup amik pencuci jer mesti kena amik krim pelembap la pula hahaha....

So aku pun amik la krim pelembap yg sama dari sari zaitun juga. So far dah masuk 4 hari aku mencuba rasa nya kulit wajah aku dah kembali lembap dan juga sangat lembut ... wah macam promotion la pula :-)

Moral of the story, kalau kulit wajah kita tu tak der masalah jgn la nak menggatal beli macam2, sebenar nya itu semua akan lebih memudaratkan. Selain itu, kita mesti la mencari produk yg betul2 bersesuaian dengan kulit wajah kita, jgn main tangkap muat macam aku ni ha :-)...pengajaran tu tau !! :-)...

I Can Wait Forever- Air Supply with lyrics



Oh no, I had found my favorite song till ever. Memang minat giler lagu ni tahap gaban la...:-) gaban pun tak teruk macam aku ni tau hahahaha....Cuba korang hayati lirik lagu ni memang best giler. Betapa setia nya dia dalam percintaan. Wah, kalau la ada org macam tu yg sanggup tunggu kita sampai bila2 memang hebat la, tabik spring la :-)

Tapi hakikat nya ia hanya sebuah lagu yg sekadar untuk menghiburkan hati kita. But, I dont care, yg aku tahu aku memang dah jatuh cinta giler ngan lagu ni...who cares hahaha...

Lagu ni kalau tak salah menjadi siulan aku masa aku di tingkatan 6 Atas. Masa zaman sekolah biasa la, tgh gatal nak bercinta hahahaha...tapi masalah nya bercinta pula jarak jauh. Kalau tak salah masa tu Mr. X aku ada di Selangor dan aku pula di Penang. Biasa la mula2 abang angkat adik angkat lama dah terangkat di hati masing2 hahahaa.....

Lagu ni sebenar nya banyak kenangan manis dan pahit dalam hidup ku. Itu la cinta pertama ku hehehe...kata orang cinta pertama sukar untuk di lupakan :-). Sampai sekarang kenangan itu masih ada, cuma ia nya satu kenangan jer la.

Yang best nya, aku siap beli kaset air suply tu hehehe...punya minat habis la tu...zaman tu mana ada Cd semua...kena la beli kaset hahaha...nak download pun tak der hehehe...Kira betul2 klasik tau :-) Kalau tak salah dalam tahun 1996 dan 1997. Lagu ni merupakan lagu kedua yg aku hafal semua lirik2 nya...Tapi kalau ikutkan semua lagu kumpulan air suply aku hafal lirik nya...Kira tu minat giler kan hahaha....:-)

So kawan2 ku di blog jom kita layan lagu dari Kumpulan Lagenda Air Suply yang bertajuk "I Can Wait Forever"...layannn....

Tuesday, March 29, 2011

DESPERATE HOUSEWIVES


Desperate Housewives came again...:-)

Entah kenapa la aku suka sangat layan citer, tapi yang pasti citer ni memang dah menambat hati aku. Mungkin sebab aku ni juga tergolong dalam 'housewife' hehehe...but not in desperate ok...:-)

Citer ni bagi aku sangat menghiburkan. Bukan apa just for enjoying :-)...Tapi kalau ikutkan itu la hakikat nya. Kehidupan wanita yang penuh dengan warna warni. Ada kala kita susah ada kala kita dalam mood yang gembira. Ini semua adalah lumrah alam yang mesti kita lalui dalam sehari-harian.

Ini ada serba sedikit story lines dari "Desperate Housewives" untuk musim ke - 7:-

Susan Delfino

Susan and Mike are facing financial troubles, which has forced them to leave Wisteria Lane and move-in to a small apartment. Mike asks Lee to rent the house on Wisteria Lane to whoever offers the most money. This ends up being Paul Young, who has just been released from prison and moves into the house, along with his new wife Beth. Susan and Mike are upset that Paul is now living in their house, but he has signed a one year lease, so there isn't anything they can do. In the season premiere, Susan receives an offer from her new landlady Maxine to appear on Maxine's erotic web site doing housework while wearing lingerie. Despite initially refusing the offer, Susan accepts it after Mike considers taking a job on an oil rig in Alaska. Susan does her best to hide this secret from her family and friends. However, her secret is soon discovered by Paul, who is now blackmailing her into letting him buy the house, an offer Mike has previously refused. When Mike learns of Susan's secret, he decides to accept the offer of working a couple of months in Alaska so they can return to their house in Wisteria Lane as soon as possible.

Lynette Scavo

Lynette has just had her newest baby, Paige Scavo. Lynette's old college frenemy, Renee Perry, wife of New York Yankees player Doug Perry, comes to visit her. While Lynette decides to ignore Tom's postpartum depression, Renee listens to him, which Lynette thanks her for, but tells her to back-off. She's also stunned after Tom's doctor prescribes marijuana as a cure for his depression. Lynette realizes that her daughter Penny is helping her a lot with the baby, and decides she needs a nanny. Tom enlists the help of his mother, who has very different views on family values than Lynette, which causes conflict. In addition, Tom's mother seems to be losing her memory. When Tom's mother, Allison, clashes with Lynette, he decides that the best thing to do for her is to send her to a nursing home. She hires Susan, who's having financial woes, to be her newborn baby's nanny.

Bree Van de Kamp

Bree is having a hard time. She tells Gaby the truth about the car accident that killed Carlos's mother eleven years ago. She's also just getting divorced from Orson, and having to adjust to being a single woman in her mid-fifties. She begins to feel attracted to her handyman, Keith Watson, and initially competes for his attention with Renee Perry. Keith and Bree begin dating, and Bree has to deal with other issues pertaining to the their age difference, as Keith is in his thirties.

Gabrielle Solis

The season premiere reveals that Gaby's baby had been switched at birth, meaning that Juanita isn't really her daughter. While she's torn between looking out for her biological daughter and keeping Juanita, she's also keeping from Carlos that it was Andrew Van De Kamp who was driving the car that killed his mother eleven years ago. After asking Bob, her lawyer, to contact the family of her biological daughter, Carlos warns her that if things end badly, he will leave her forever. After meeting their daughter, Grace, Gaby and Carlos are finding that they are falling in love with her. However, Juanita is getting suspicious of all the attention Grace is receiving, and her legal parents are revealed to be illegal immigrants. After Hector, Grace's legal father, was deported, her legal mother, Carmen, must go into hiding.

Renee Perry

Renee is Lynette's college friend and they have a frenemy relationship. After she announces to Lynette that she's moving right across the street, Tom tells her to not to tell Lynette about something that had happened between them whilst he and Lynette had broken up. She's also divorcing her husband, Doug Perry, after he dumped her for his agent's secretary. She competes for the attention of Keith with Bree, but eventually steps aside and the two become friends. Renee also clashes with Gaby, but they, too, become friends. She asks Lynette's help so they can start a business together, and Lynette accepts the offer.

http://en.wikipedia.org/wiki/Desperate_housewives_season_7


So kawan2, jom kalau berminat dengan siri drama ini, jangan lupa janji temu anda pada setiap hari Selasa di 8TV jam 10.30 malam ...:-)

Diana Ross - "When You Tell Me That You Love Me"



"When You Tell Me That You Love Me"....

Sweet kan kalau ada orang ucapkan kata cinta buat kita...terasa diri berada di atas awan buat seketika hehehe...itu la yang semua makhluk Allah ingin kan. Mana ada manusia yg suka diri nya ada musuh...Aku pun tak nak ada musuh. Kalau boleh aku nak berkawan dengan semua orang dalam dunia ni...Mujur la kita dilimpahkan dengan teknologi canggih sekarang ni. Dapat juga kita berhubung di antara satu sama lain. Walaupun hanya di alam maya, tapi ia cukup memadai bagi ku.

Kenapa aku pilih lagu ini? Ya, ada sebab nya. Sebab ini la lagu bahasa inggeris yg pertama buat aku jatuh cinta dan menghafal lirik nya. Kalau tak salah aku masa tu aku masih di sekolah rendah...Konon hebat la kan sebab dapat hafal lirik omputih lagi hehehe...

Lagu ni merupakan satu inspirasi buat ku untuk terus mencintai dan menghargai insan yg sangat mencintai aku. Dalam bercinta mesti saling memahami, walau pun kadang kala ada pergaduhan, itu semua asam garam dalam kehidupan. Kalau tak gaduh pun tak boleh juga. Kata Allahyarham Tan Sri P.Ramlee, sedangkan lidah lai tergigit, ini kan pula suami isteri :-)

So kawan2, jom kita layan lagu yang penuh menyentuh perasaan kita di petang2 selasa ni. Dan kalau boleh belajar la mengucapkan kata cinta pada mereka yg mencintai kita...:-)

AKU KURANG SIHAT


Oh tidak aku telah dilanda demam huhuhu....Dah la suami ku jauh kat Sungai Petani (sebenar nya tak der jauh mana pun huhuhu...) Aku pula tiba2 dilanda demam...Adakah ini demam rindu :-)....

Semalam memang aku betul2 tak sihat. Aku tak der mood lansung nak cakap dengan orang. Adik ipar ku ada kat rumah ni temankan aku. Tapi tu la aku ni yg selalu nya petah berkata2 tiba2 jadi pendiam. Adik ipar ku pun dah risau. Dia tanya sama ada aku nak ke klinik ke tak...Bukan nya aku tak nak pergi masalah nya hujan kat luar tu...Nanti bukan nya akan bertambah baik malah akan lebih memudaratkan...:-(

Petang semalam, selepas adik ipar ku pulang dari USM Penang, aku minta kebenaran untuk masuk bilik dan rehat kan diri. Dia pun rasa pelik melihat keadaan aku...Masuk dalam bilik aku terus amik 'ccol feaver' dan lekat kan di kepala ku...terus aku berselimut...Aku tertidur sampai la kat pukul 7 malam. Tiba2 ada deringan talipon .. alamak suami ku la pula...sebelum tu dia ada hantar message tapi kan aku tertidur aku tak sempat la nak jawap message nya :-(....

Erm...macam mana nak jawap ni, aku tak boleh bagi suami ku risau kan aku...tapi aku ni kan jenis manusia bendul (kadang2 jer hahaha...)aku tercakap yg aku tidur. Suami ku tahu aku ni bukan jenis manusia yang suka tidur siang. Dia bertanya sekali lagi untuk kepastian. Kali ni aku jawap kata aku tgh layan novel sambil berehat hehehe...menipu la pula...bukan apa aku tak nak dia risau2 kan aku. Lagipun dia sedang berkursus. Biarlah dia berkursus kat sana dengan tenang...:-)

Bila malam menjelma keadaan aku bertambah buruk. Kepala ku sangat berat dan lampu yg berwarna putih ku nampak dah tukar warna jadi kuning...(ini la masalah nya bila ada migrain..). Namun aku gagahkan juga untuk bangun dan mengemop lantai dan memberi makan kepada kucing2 kesayangan kami. Dan yg best nya siap sempat lipat baju semua hahahaha...dah nama pun housewife, kerja rumah mesti di dahulukan walaupun kita tengah sakit hahahaha....

Dalam pukul 8 malam, aku dah tak tahan sewaktu aku nak amik wuduk untuk solat maghrib, aku muntah habis apa yg aku makan tengah hari tadi...huhuhu....:-(. Dekat 20 minit aku dalam bilik air. Lepas tu baru aku rasa sedikit lega...tapi masalah nya perut aku dah kosong dan aku tak boleh bau sebarang makanan...:-(.


Lepas aku dah muntah kan semua tadi, aku rasa sedikit ok. So selepas aku solat isyak, aku terus amik sedikit air milo 'o' dan terus telan 2 biji panadol. Kemudian aku terus ke kamar untuk beradu. Siap dengan stokin dan juga baju sejuk ku huhuhu.....:-)

Pagi ni (29 Mac 2011) aku sedikit ok. Dan insya Allah akan bertambah ok...insya Allah...doakan aku yer kawan2....TQ :-).

Sunday, March 27, 2011

Roberta Flack - Killing Me Softly - 1973



Sesekali layan lagu evergreen macam ni memang best jom...layan bersama2 ku :-)

Killing Me Softly With His Song

Strumming my pain with his fingers
singing my life with his words
killing me softly with his song
killing me softly with his song
telling my whole life with his words
killing me softly with his song

I heard he sang a good song, I heard he had a style
And so I came to see him to listen for a while
And there he was this young boy, a stranger to my eyes

I felt all flushed with fever, embarrassed by the crowd
I felt he found my letters and read each one out loud
I prayed that he would finish but he just kept right on

He sang as if he knew me in all my dark despair
and then he looked right through me as if I wasn't there
But he just came to singing, singing clear and strong

SATURDAY STORY

Semalam adalah hari hujan sedunia di Penang :-) Dari pagi sampai la ke malam hujan tak berhenti-henti...sejuk tau...nak mandi pun rasa malas maklum la sejuk sangat.

Hujan tu hujan la juga tapi tak kan nak terperuk kat rumah je kan. So kami pun balik kampung (kampung hubby) kat Tasek Gelugor. Macam biasa la berborak ngan mertua tahu2 dah nak dekat Maghrib. So, bila hujan2 ni perut minta di isi lapar pula rasanya. Tapi kami tak nak makan nasi hehehe...teringin pula tekak ni nak makan ala2 westen tapi simple.


Kami singgah ke J. Krust yang terletak di Kiosk Bertam. Kami pun mula buat order untuk mengisi perut yang sedang berkeroncong ini. Menu nya ialah Mushroom Soup with Garlic Bread. Yummy...its so delicious...bukan apa makan sup waktu hujan macam ni memang best rasa segar semula ...:-)


Second menu is Wedges with Chili Sous and Mayonis. Erm...memang enak sangat. Tapi hubby ku ni bukan jenis tahan sabar pun, dah tahu wedges tu panas, tapi tetap nak dimakan nya hehehe...sampai keluar asap dari mulut la juga bila digigit wedges yg masih panas ni hehehe....


Our main cost actually pizza, di sebab kan kami nak yg pedas so waitress tu bagi cadangan untuk amik pizza rendang. Not bad, sedap dan memang rasa kepedasan nya. All menu's is so marvelous :-).


Ok this is our's beverages. Hubby ku amik air teh apa tah nama nya...kira hot beverages la kan...aku pula tiba2 rasa nak minum carrot with milk. Sedap dan tak manis sangat ok la...Aku ni memang tak berapa minat kalau benda2 manis ni...:-)

So menu semalam memang sedap. Bila balik rumah tak payah gaduh nak masak, makan jer kat luar. Bila hidup berdua jer memang macam ni...kalau masak pun ikut mood jer. Bukan apa nanti membazir jer. So kepada rakan2 ku di blog ini, kalau datang ke Butterworth jom singgah ke Kiosk Bertam, macam2 ada hehehe :-).

Saturday, March 26, 2011

Najwa Mahiaddin "Got to Go"



Oh... No, I had fall in love with this song...hehehe...entah la kenapa tiba2 terjatuh hati pula dengan lagu ni...May be the lyric or the the singger...:-)The presentation of this song also so clasic and look how strong to be a independent women...So guys enjoy it :-)

EARTH HOUR 2011


Salam semua hari ni jangan lupa kita semua kena la sokong Earth Hour ni yer...bukan apa kesian bumi kita selalu sangat berpanas. Apa kata kita sejukkan bumi kita buat seketika. Ala, bukan lama mana kita nak bergelap pun, satu jam jer :-)

Jom kita tengok sedikit petikan dari wikipedia tentang Earth Hour ni yer...:-

Earth Hour is a global event organized by WWF (World Wide Fund for Nature, also known as World Wildlife Fund) and is held on the last Saturday of March annually, asking households and businesses to turn off their non-essential lights and other electrical appliances for one hour to raise awareness towards the need to take action on climate change. Earth Hour was conceived by WWF and The Sydney Morning Herald in 2007, when 2.2 million residents of Sydney participated by turning off all non-essential lights.[1] Following Sydney's lead, many other cities around the world adopted the event in 2008.[2][3] Earth Hour 2011 will take place on March 26, 2011 from 8:30 p.m. to 9:30 p.m., at participants' respective local time.


So kawan2 jom padamkan lampu just an hour jer...dari 8.30 malam sampai la 9.30 malam...:-)

MENU DI Q BISTRO TESCO SP


Semalam hari Jumaat hubby ajak aku pusing2 kat SP. Konon nya nak gi beli ikan untuk kucing2 ku. Sampai kat Econsave Jalan Pettani SP ikan pun tak tarak...:-) So kami teruskan perjalanan ke Tesco. Tapi samapi Tesco bukan nya beli ikan tapi aktiviti makan hahaha...macam pantun la pula...

Aku pilih nasi goreng ayam jer. Alahai biasa jer masakan nya...tapi memandangkan perut pun memang tengah lapar apa lagi bedal jer la...siap ada sos cili tu :-)...



Air pula aku pilih air sirap limau jer...Nasi goreng ayam ni ok jer la...nak kata sedap sangat pun tidak lah...tapi dah nama pun kuat makan kan, apa saja depan mata bedal jer la, jangan nak banyak songeh kan hehehe...

Sambil kami berdua makan tu, kami pun apa lagi dah nama pun tempat tu ada WiFi free, guna kan la kemudahan yang ada. Rasa nya makan tu tak der lama mana pun, tapi di sebabkan ada WiFi maka jadi lama la juga lepaknya :-)

So kawan2 kalau nak makan nasi goreng ala Q Bistro jom singgah ke Q Bistro Tesco Sungai Petani...:-)

Friday, March 25, 2011

Kekanda Adinda - Atilia & Monoloque ( with lyrics)



Aku dan suami kalau dengar lagu ni sure layan hehehe...betul2 kami akan hayati setiap lirik lagu ni tau hehehe...bukan apa melodinya sangat best dan juga cara penyampaian Atilia dan juga Monoloque sangat bersahaja. So memang kami layan habis la bila dengar lagu ni hehehe...
Betul kata lirik dari lagu ni, setiap pasangan suami isteri mesti kena sentiasa berkomunikasi dengan cara yangbetul supaya info yang hendak di sampaikan nanti tidak keliru dan dapat di fahami dengan mudah. Maka tiada la pergaduhan ... renung-renung kan :-)

MENU DAN MENU

Aloha,

Cerita untuk semingu semua nya tentang makan hahahaha....nampak sangat aku ni memang kuat makan kan :-). Nak buat macam mana dah nama pun manusia, kalau tak makan tak hidup la pula. Sesekali kalau dapat makan makanan yang sedap2 orait juga tu.

Hari Ahad lepas 20 Mac kalau tak salah kami suami isteri konon nya nak pergi breakfast kat McD. Maklum la katanya ada offer. Tapi bila sampai sana masya Allah punya la ramai umat. Maka terbantut la impian kami untuk bersarapan pagi kat sana.

So dengan wajah yang agak sayu (sayu ker...) kami ke Restoren Kassim Mustafa apa lagi pekena teh tarik dan juga roti telur sorang sebiji. Haaa...lega kenyang pun. Dah alang2 ada kat Sunway Carnival jom singgah cuci mata apa yg patut kat dalam sana. So kami pun shopping la serba sedikit...hehehe...tak nak tunjuk la gambar shopping tu malu la pula ...sebenar nya tak amik gambar pun hahaha....

So kami pun masuk la kat Giant dan beli dua biji kek coklat, satu untuk adik ipar ku Mastura Nordin dan lagi satu untuk ayah mertuaku Encik Nordin. Yer la masa dia orang buat makan2 sempena birthday ayah dan adik ipar ku kami berdua tak dapat hadir. So kami buat suprise la kat depa pula hahaha....(keluaq dah bahasa utara...)

Kami ke rumah adik ipar ku dulu, makan punya makan lepas tu balik singgah pula ke rumah ayah mertua ku. Tapi ayah tak der dia pergi dialisis kat Kulim.
So masa on the way nak balik ke rumah kami tu hubby ku teringin pula nak makan laksa. So kami pun berhenti sekejap untuk makan laksa sotong.


Ini la rupany laksa sotong tu...memang sedap. Tapi kepada yang mempunyai penyakit resdung ni kira ubat yang paling mujarab hahaha....


Dengan bangga nya aku juga order ais kacang...memang manis, memang berlemak. Pendek kata semua nya cukup la :-)

 
Ini cerita hari Isnin pula. Tiba2 tekak rasa nak makan mushroom sup. So apa lagi aku pun gi masak la. Tapi sayang seribu kali sayang, kerana terlalu kenyang, aku makan tak habis pun...membazir jer tau :-(


Hari rabu lepas 23 Mac 2011. Masa tu baru lepas tengok wayang citer Rango, tiba2 perut rasa lapar la pula. So kami singgah ke Kassim Mustafa dan apa lagi yum..yum.. la. Aku pilih Maggie goreng dan teh tarik...sedap juga te tarik yer...maklum la jarang minum teh tarik ni. Hubby pula roti telur ngan teh tarik. Lepas makan terus kami balik rumah dan tidur. Itu la nama nya cara membesar kan badan hahaha....


Cantik tak? comel kan... tart ni hubby beli semalam kat MapleLeaf bakery and Cafe. Rasa sayang pula nak makan hehehe...tapi apa pun dah masuk pun dalam perut aku pagi tadi sebagai sarapan pagi ku.


Menu tengah hari ku sangat simple iaitu sup ayam. Aku masa mengikut cara resepi dari ibu mertua ku. Sangat senang, amik bawang putih, bawang merah yg besar tu dan sedikit halia. Bland dengan sedikit air sehingga sebati kemudian rebus jer la...lepas tu campak jer ayam, ubi,carrot dan juga batang saderi. Lepas menididih ia sedia untuk di hidangkan.


Kemudian aku tambah lagi satu menu iaitu sausage goreng bersos. Ini resepi aku sendiri hehehe...hebat juga kan ada resepi sendiri. Tapi tu la resepi yg campak mencampak jer la...cuma masukkan sos cili dan sedikit kicap masin...so siap terhidang.

Untuk entri kali ni semua nya berkaitan dengan menu makanan. So kepada sesiapa yang lapar setelah melihat gambar2 dari blog ku cepat2 pergi cari makan yer...Adios!

Thursday, March 24, 2011

OREN SUNKIST

Aloha,

Hari ni kenapa la aku malas sangat nak masak ni...Kalau ikutkan kepala otak aku ni macam2 aku nak masak, tapi bila M.A.L.A.S tu dah datang tak payah la nak buat apa...gigit jari la jawap nya.

Konon nya masa pukul 12.30 tengah hari tadi aku memang beria-ia nak nak masak. Lepas tu jam 1.00 tengah hari waktu aku bagi kucing2 aku ni mamam...so macam biasa la bila nak bagi dia orang ni mamam kena mop lantai dulu. Tiba2 aku rasa macam nak mengemas bilik arwah bonda ku...So bila dah mengemas maka nafsu untuk memasak tadi dah makin kurang dan seterusnya dah tak der lansung hehehe....

Bukan apa, sekarang ni aku tak boleh nak struggel sangat kalau nak buat kerja. Kalau dulu boleh jer, tapi sejak dah tua ni (tua ke aku ni huhuhu...) dah tak larat nak buat banyak2 kerja dalam satu hari.


Selepas aku mandi, kemudian solat zuhur terus perasaan nak masak tadi hilang terus. Maka tekak ni memberi isyarat lain pula. Rasa macam nak makan buah jer la. Mujur la masih ada buah oren sunkist yang suami aku beli di Giant hari Ahad lepas. Tanpa membuang masa macam biasa la aku pun potong 3 biji sekali. Erm...memanng manis...penuh dengan vitamin C kan :-) Mesti wajah ku akan lebih berseri-seri lepas ni hahahaha...(gelak org belagak ...)

So menu tengah hari aku untuk hari Khamis ni hanya la 3 biji oren sunkist...menu yang sangat menyihatkan dan juga membantu pencernaan aku...So kepada kawan2 ku di blog ini selamat mencuba untuk menjadi lebih cantik seperti bidadari (bidadari pun pencen lepas ni...) Kerana Diri Mu Begitu Berharga!! :-)

FILEM ANIMASI RANGO JOHNNY DEPP


Assalamualaikum,

Petang tadi waktu masing2 tgh rehat kan diri tiba2 hubby ku bersuara, 'jom ayang kita pi tengok filem rango'. Aku buat tak tahu jer...maklum la cuaca kat luar masih hujan. Tak kan la hubby nak ajak keluar pula kan. Lagipun hubby ku ni baru jer baik dari selesema, batuk jer tak hilang2 lagi. Kemudian sekali lagi dia bersuara, 'jom ayang pi mandi2 kita nak gi tengok filem rango ni..' hehehehe...kalau dah dua kali ajak tu kira betul2 nak pi la ni hehehe....apa tunggu lagi aku pun cargas bersiap.

Tapi sebelum tu aku kena la dulu bagi kucing2 aku yg semua nya berjumlah 11 ekor ni yum..yum..dulu. Kalau tak kebulur pula la anak2 kucing kesayangan kami ni :-)


Rango ni guna suara Johnny Depp. Memang lawak betul la cerita ni.

Cerita dia macam ni, Bunglon memang selalu biasa menyesuaikan diri dengan lingkungannya. Dalam kondisi ekstrim, bunglon akan menyembunyikan dirinya di antara benda-benda lain dan tak ada yang dapat melihatnya. Tapi pernahkah Anda berpikir kalau bunglon yang pandai menyesuaikan diri ini juga mengalami krisis identiti? Cuba saja tanyakan pada Rango (Johnny Depp).

Rango adalah seekor bunglon yang jadi haiwan peliharaan seorang anak. Hidupnya sebagai haiwan peliharaan memang cukup indah. Mungkin ini juga yang membuat Rango menghadapi masalah krisis identiti dan memutuskan pergi dari rumah untuk mencari jati dirinya yang hilang.


Sewaktu Rango mencari identitinya, dia bertemu dengan cinta hati nya yang bernama 'Beans'. Rango juga membantu pekan yang bernama 'Dirt' untuk mendapatkan air. Masyarakat di Pekan Dirt ini mempunyai krisis air yang sangat kronik. Ini semua adalah tipu muslihat dato' bandar pekan itu sendiri.

So jom kawan2 jangan lepas kan peluang untuk melihat aksi Rango yang bertindak menjadi wira di pekan yang bernama Dirt. Apa lagi jom serang panggung yang berdekatan :-)

Wednesday, March 23, 2011

MENU BIHUN SUP


Assalamualaikum sahabat blog ku sekalian :-)

Senyum dulu sebelum bercerita yer...erm..menu aku tengah hari ni macam menu bidan terjun gitu...dengan bahan yang tak cukup pun aku boleh lagi masak hehehehe...ada aku kisah janji perut aku dan adik2 ipar ku kenyang hahahaha....

Bihun Sup itu la menu aku tengah hari Rabu ni. Nak makan nasi masing2 macam tak der selera jer, so aku pun fikir punya fikir buat bihun sup aje la..cepat, ringkas dan menyelerakan. Yang kelakar tu siap buat cili kicap tu...bersin satu rumah di buat nya...mana idak nya bila masak cili tu...menusuk hidung la :-)


Aku ni bukan la pandai sangat bab masak memasak ni. Tapi boleh la dari tak der lansung kan. Aku masih ingat pesan arwah bonda ku, kata nya 'cek, kalau nak masak ni tak perlu ada bahan yang mahal2 atau bahan yg secukupnya, janji keikhlasan dan juga kasih sayang sure sedap la'. Pesanan hubby ku pula, macam ni bunyi nya 'ayang kalau nak masak mesti kena dengan kasih sayang, kalau marah2 jgn masak tau nanti abang makan pun jd marah ' hehehehe...macam2 pesanan yg aku terima. So aku pun ikut la saranan kedua mereka.

Tapi menu hari ni aku namakan 'Bihun Sup Bidan Terjun'...hahahaha...kenapa?
Sebab kalau ikutkan tak cukup bahan2 tu...tapi di sebab kan aku ni malas nak gi kedai so apa yg ada depan mata itu jer la yg aku campakkan hahaha...


Tengok tu bihun sup aku siap ada ubi hahahaha..ada aku kisah. Yang penting bihun sup ni siap terhidang dan sedap...erm...sedap ker erk? tak kisah la janji hari ni perut aku kenyang :-)

So kawan2 ku cuba lah apa pun masakan yang penting kita masak dengan penuh rasa kasih dan sayang insya Allah masakan kita pasti sedap walaupun tak cukup bahan2 rempah ratus nya ....:-)

Senyum by Malique Feat Najwa ,



Senyum jgn tak senyum...dari senyuman boleh buat kan hati seseoarang menjadi cair :-) Walau pun tengah marah apa salah nya kita senyum. Senyum boleh membuatkan hati kita gembira walaupun kita berada dalam situasi yang sangat menyedihkan.

Maka jangan lupa untuk selalu senyum, lagi pun senyum itu kan sedekah :-)

SENYUM :-)


Senyum senyum senyum
Senyum senyum

Verse


Kacak luar
Kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit

Chorus


Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
tak perlu kata apa-apa

Akhirnya sempurna tiga album pertama

Bunyi macam koleksi hits terbaik orang lama
Dah ku kata ku takkan henti sampai tua bangka
Kalau habis abjad aku rap dengan angka
Satu dua tiga anugerah diterima
Oh itu tahun lepas tahun ini cuma dua
Tersenyum tiap kali kalah dengan Nurhaliza
Ditertawakan oleh anakku Inca Medina

Oh Inca Medina orang secantik nama
Cantik luar cantik dalam cantik macam mama
Hati macam grandmanya anginnya macam papa
Kalau dah merajuk nampak muncung sampai sana
Sebelum jadi drama dah tahu nak buat apa
Nyanyi balik lagu ayat lama ayat mama
Wanita hari ini jaga sensitiviti
Kalau buah hati merajuk boleh cuba ayat ini

Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit

Ulang Verse
Ulang Chorus

Ay buai tinggi-tinggi sampai ke puncak awan
Dengan kumulus dan nimbus aku berkawan
Aku bukan rupawan aku bukan jutawan
Tapi aku punya satu senyuman yang menawan

Baru mukadimah nampak macam sudah tertawan
Dengar kata hati perasaan jangan dilawan
Kalau takut mula-mula kita boleh berkawan
Duduk dulu biar ku belanja kopi secawan
Apa rasa sentiasa jadi bahan perhatian
Apa rasa jadi cantik kacuk cina pakistan
Apa rasa jadi seksi suka tak diperhatikan
Apa rasanya terima bertubi-tubi puji-pujian

Tu boleh pun senyum cantiknya gigi
Sepuluh markah penuh seharusnya ku beri
Wanita hari ini harus pepandai puji
Kalau dia jual mahal boleh cuba lagu ini

Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit

Tuesday, March 22, 2011

Anuar Zain (Ketulusan Hati) [ with English Lyrics ]



Cintai la pasangan anda dengan sepenuh hati...dengan rasa ketulusan hati...kerana hanya dia yang sudi bersama kita mengharungi derita, menempuhi badai luka. Sayaangi la dia seperti mana dia menyanyangi anda. Dan terima lah kelemahan nya seperti mana dia sudi menerima kelemahan anda...

Hayati lagu ini...:-)

FILEM SEPI


Kenapa SEPI, kenapa aku memilih filem SEPI, ada apa dengan SEPI, apakah SEPI itu indah? benarkah SEPI itu satu kebenaran? SEPI...dan itu la SEPI...

Aku sengaja memilih filem ini kerana tajuk nya begitu sinonim dengan diri ku...aku suka dengan jalan cerita nya, aku suka dengan para pelakonnya (of course la...) dan aku suka dengan lagu temanya...(anuar zain lagi tu...)

Jom tengok sedikit sinopsis nya:-

Filem drama romantik ini mengisahkan 3 orang yang berasingan mengenal erti cinta, kehilangan dan kesepian. Adam (Afdlin Shauki), seorang tukang masak berjaya, meluaskan kerjayanya dengan mereka hiasan terbaik sekali untuk majlis perkahwinan. Tetapi dengan segala kejayaan beliau masih membujang dan belum bertemu dengan pasangannya sendiri. Kemudian seorang pemilik kilang kasut bernama Sufi (Tony Eusoff) yang sekian hari cuba melenyapkan memori pemergian isterinya yang telah mati. Akhir sekali Imaan (Baizura Kahar) seorang penulis teater muda yang menjadikan pentas teater sebagai tapak memahami masa silamnya dan kupasan demi kupasan kedalam masa depannya sendiri. Ketiga-tiga mereka berkait di dalam satu insiden dramatik yang akan merubah kehidupan mereka buat selamanya.


Dalam filem Sepi ni banyak elemen kasih sayang dan cinta antara manusia pada masa kini. Tak semua cinta yang kita idamkan atau kita dambakan akan menjadi milik kita, dan ada kala cinta yang kita bina atas dasar cinta pada mula nya akan roboh begitu saja.

Sepi mempaparkan kisah hidup manusia yang sebenar nya. Cinta tak boleh dipaksa tapi ia akan datang dengan sendiri nya. Sebagai manusia kita pasti akan tersentuh bila melihat ada seseorang yang sanggup bersusah demi mendapatkan cinta dari kita. Atas dasar simpati maka lahir nya cinta yang sejati.


Adakala sepi itu datang dengan sendiri dengan tanpa kesedaran kita. Dalam sesebuah perkahwinan anak adalah pengikat kasih dan sayang. Namun tak semua manusia itu beruntung dan memiliki apa yang dia idamkan. Bertahun-tahun mendirikan mahligai cinta namun masih sepi kerana tiada tangisan bayi. Ini semua dugaan dari Yang Maha Esa jua...Sebagai hamba nya kita mesti akur dan redha dengan sepenuh hati...

Tapi kadangkala hati kita yang rapuh ini tergugat juga dengan kehadiran insan yang mampu memberi nafas baru dalam hidup kita. Namun jangan sesekali kita menyerah kalah, bangkit dan lawan rasa pahit itu kerana insan yg baru belum tentu dapat menerima kelemahan kita seperti mana insan yang lama bersama kita.


"Bisikku pada bulan, kembalikan temanku, kekasihku, syurgaku. Tanpa dia malam menemaniku,sepi memelukku. Bulan jangan biar siang, biar alam ini kelam, biar ia sepi seperti ku"

Kita tidak boleh tunduk dengan keadaan yang menimpa kita, kita mesti bangkit mengorak langkah agar ia terus menjauhi kita. Sepi itu hanya sementara, sepi itu datang hanya seketika...namun memang di wajah kita ceria namun di hati kita tetap SEPI...

cAhaYa Cinta



Assalamualaikum...

Dah dua hari rasa nya aku tak update blog aku ni...tiba2 hari ni aku teringat lagu yang menjadi siulan ku di waktu aku masih berada berjauhan dari suami tercinta...Lagu ini sentiasa membuat kan aku rindu sangat dengan suami ku...Tiga tahun tinggal berasingan banyak mengajar aku tentang erti cinta yang sebenar nya...

Walau pun usia perkahwinan kami dah masuk 5 tahun, tapi baru 1 tahun lebih kami tinggal sebumbung dan serumah. Aku masih ingat selepas berkahwin (14 Januari 2006) kami hanya sempat tinggal sebumbung tak sampai pun 3 minggu. Tiba2 aku dapat kerja di KL. Kata arwah bonda ini la rezeki selepas kawin. Masa tu memang aku berbelah bagi nak pergi ke tak...

Tapi waktu tu keadaan sangat genting dan aku memerlukan ruang untuk lari dari segalanya...bukan lari dari suami tapi dari sesuatu yang sangat mengoreskan hati kecil ku...Aku tak bertanya pun pendapat suami tentang keinginan ku untuk bekerja di KL. Tapi suami ku sangat memahami akan keinginan ku ini...Dia mengizinkan aku ke sana dengan syarat aku bawa arwah bonda bersama2 ku.

Di tahu pertama aku di KL aku lansung tak fikir nak balik ke Penang semula...Aku asyik dengan kerja ku. Hingga aku lupa yang aku dah bersuami. Dan bila suami aku talipon baru aku sedar yang aku dah berumah tangga dan bergelar Puan.

Diam tak diam dah 3 tahun aku di KL. Tiba2 satu hari aku merasa sangat2 sunyi, dan waktu itu aku hanya fikirkan suami ku. Aku tahu suami ku tak boleh datang dan tinggal dengan ku di KL. Sebab dia masih banyak tanngungjawab di kampung. Suami ku bukan orang biasa...dia nak jadi orang yang luar biasa :-)

Akhirnya aku mengambil keputusan berhenti kerja lalu mengikut suami ku pulang ke kampung kami di Penang. Pelbagai dugaan datang melanda...kalau ikutkan kepala otak aku ni mahu kami dah berpisah...Tapi suami ku mempunyai tahap kesabaran yang sangat2 tinggi. Hinggakan aku kalah dengan kesabaran nya untuk terus memujuk ku...

Tahun lepas 2010 sekali lagi kami terpisah. Aku pulang ke kampung untuk menjaga bonda yang sedang sakit. Suami ku memberi sepenuh ruang untuk aku bersama arwah bonda. Hingga kan aku tak fikir lansung soal hati dan perasaan suami ku. Makan minum nya aku abaikan...Masa ku betul2 dikhususkan untuk arwah bonda.

Namun sedikit pun aku tak pernah dengar keluhan yang keluar dari bibir suami ku...kalau aku dah mula la complaint itu tak kena ini tak kena kadang2 kalau suami ku tak senyum pun aku dah nak marah...betapa naif nya aku menilai erti cinta dari suamiku...

Pagi ni bila aku terdengar semula petikan lagu "cahaya cinta", hati ku tercuit untuk dedikasi kan nya buat suami tercinta...

Kepada rakan2 blog ku sekalian, hargai la cinta yang sedia ada dan terus bajai nya dengan kasih dan sayang dan jangan sesekali lupa sirami dengan rasa ikhlas dan penuh kejujuran...

Jangan kita mengharap sesuatu yang belum pasti tapi kita mesti menjaga sesuatu yang kini berada di samping kita...sayangi pasangan anda seperti mana dia menyanyagi anda...

I LOVE U SAYANG...:-)

Saturday, March 19, 2011

Anak Kecil Main Api




Assalamualaikum, salam petang Sabtu untuk semua rakan blog sekalian...

Tadi masa aku tengah buat pantauan di FB adik ipar ku, aku terpandang sebuah lagu yg menyayat hati dan juga menginsafkan kita sebagai anak bumi Malaysia...Bila aku dengar semula bait2 lirik lagu ini aku menjadi sangat sebak...

Kenapa? kenapa mesti aku sebak...sebab nya kebanyakkan di atara kita terlalu lalai dengan keeanakkan hidup di dunia sehingga tak sedar akan erti pengorbanan yang sebenar nya. Bukan mudah kita hendak mendapat keharmonian hidup yang sebegini...ia memerlukan sebuah pengorbanan yang sangat besar dan pengorbanan itu adalah dari titisan darah nenek moyang kita.

Wahai rakan2 ku sekalian mari la kita bangkit untuk memajukan diri kita dari terus berada di tahap keselesaan...berjuang la demi agama, bangsa dan negara...:-)

Friday, March 18, 2011

Raihan - doa taubat




Assalamualaikum,

Salam Jumaat untuk semua rakan2 di blog...jom kita layan lagu 'Doa Taubat' ini yer...semoga Allah menerima taubat dari hamba Nya...

Thursday, March 17, 2011

MENU ASAM PEDAS

Erm...nampak sangat menyelerakan, walau pun simple menu aku di hari ni tapi puas hati sebab dapat masak sendiri kat rumah..kebersihan nya dijamin 100% :-).

Hari ni mood aku sangat baik, aku rasa hepi dari semalam lagi sebab anak buah kesayangan ku datang ke rumah. Kalau sebelum ni aku susah nak tidur malam, tapi semalam boleh pula aku tidur dengan nyeyak nya..So bila bangun pagi aku rasa fresh sangat, tiba2 perut minta di isi. Maklum la kalau nak masak sarapan memang aku sangat malas pun, so aku bawa anak buah ku pergi beli nasi lemak di hujung jalan masuk ke kawasan perumahan ku.

Hari ni la aku dapat makan dengan rasa sempurna sebab ada orang temankan aku makan hehehe...So biasa la aku ni memang kekeyangan tapi perut anak buah ku mesti di isi. Maklum la anak buah nya besar dari ibu saudara...macam mana tu hehehe faktor genetik :-)

Aku pun amik keputusan untuk masak asam pedas jer...tapi nama ikan tu aku tak tahu la pula...(lemah sungguh dalam mengigat nama ikan ni huhuhu....) tapi tak kan nak masak asam pedas saja kan so aku pun buat sayur kacang buncis goreng dengan telur. Kebetulan pula beli ikan masin kering, jadi ku goreng kan juga untuk melengkap kan menu ku di hari ni.

Aku guna perencah 'Asam Pedas Mak Nyonya'. Senang saja cara penyediaan nya, cuma masukkan perencah kemudian masukkan la semua bahan2 ke dalam nya termasuk la ikan. Tunggu mendidih dan siap untuk di hidangkan...

So ini la hasil nya...Kepada rakan2 blog kalau nakmencuba silakan...masakan sendiri lebih rasa kepuasan nya...kalau tak percaya cubalah!! :-)

Gio - Bila Cinta - OST Lagenda Budak Setan (Male- Full Version)

BILA CINTA INI

Assalamualaikum,

Entah la kenapa di pagi ni aku teringat sangat dengan bait2 lirik lagu dari filem Lagenda Budak Setan. Ala, lagu 'Bila Cinta Ini' tu la. Rasa suka sangat dengan petikan bunyi piano dan juga lirik2 lagu boleh membuatkan aku kembali di zaman persekolahan ku hehehe...maklum la waktu giler layan novel hasil tulisan Ahadiat Akashah.


Ini sinopsis nya :-

Kasyah bersama rakan sekumpulannya, Sapi, Man dan Cin Cai merupakan pelajar nakal yang sering membuat onar dan terkenal kerana sering dikenakan tindakan disiplin. Mereka juga melabelkan kumpulan mereka sebagai anti perempuan. Namun, sikap dan kenakalan Kasyah berubah dengan kemunculan pelajar baru, Ayu. Ayu telah benar – benar menambat hati dan perasaan Kasyah, membuat dia jatuh cinta. Ayu mencabar Kasyah untuk berubah dan sebagai syarat untuk dia menerima Kasyah. Episod baru hidup Kasyah pun bermula.

Tiba masanya Kasyah perlu melakukan tugasan kajian tesisnya ke pedalaman. Kasyah berpisah sementara dengan Ayu. Azmi yang pernah mengecewakan Ayu, kini muncul kembali menagih cinta dari Ayu. Azmi hampa bilamana Ayu menolak permintaannya itu. Melalui ibu Ayu, Mak Leha, Azmi merencanakan sesuatu untuk membolehkannya bernikah dengan Ayu. Melalui perancangan Azmi, Mak Leha berpura sakit jantung dan tidak boleh kerisauan. Ayu yang serba salah terpaksa menerima Azmi dalam hidupnya, kerana bimbangkan keadaan ibunya. Ayu berkahwin dengan Azmi. Kasyah kecewa. Kebahagian yang diharapkan tidak menjelma.


Azmi kembali kepada tabiat lamanya yang pemabuk, panas baran, kaki perempuan dan sering membelasah Ayu. Suatu malam, mereka berdua bergaduh besar. Ayu yang dipukul bertindak melarikan diri dengan kereta. Ketika memandu dalam keadaan trauma dan emosi, Ayu hilang kawalan lalu kemalangan. Ayu cedera parah. Mukanya hancur. Azmi menuntut maaf tapi Ayu sebaliknya menuntu cerai dan minta wajah yang baru. Episod baru hidup Ayu pun bermula. Ayu yang kini berwajah baru tampil sebagai Emilia. Ayu ingin memulakan hidup baru dan melupakan episod dukanya.


Ayu / Emilia, menubuhkan syarikat melalui wang simpanan dan pampas an dari Azmi. Melalui kawannya, Suzana, Kasyah dijejaki dan dipelawa untuk bekerja dengan syarikat Emilia. Kasyah yang pada mulanya tidak menyangka apa – apa, mula mengesyaki sesuatu setelah baru bekerja. Melalui Suzana juga Kasyah mengetahui segalanya tentang Ayu / Emilia. Hubungan mereka kembali bertaut. Azmi yang sakit hati cuba mengagalkan hubungan itu kembali. Azmi sekali lagi meminta bantuan Mak Leha untuk memujuk Ayu / Emilia. Semasa di rumah Emilia, Azmi telah memukul Emilia dihadapan Mak Leha sehingga milia terjatuh dan tidak sedarkan diri. Emilia cedera parah di kepala dan hilang ingatan. Berbagai cara dilakukan oleh Kasyah dan Mak Leha untuk memulihakn ingatan namun belum berhasil. Emilia yang senakin pulih, akhirnya mengahwini Kasyah. Kebahagian yang diharapkan Kasyah tidak kekal lama. Ayu / Emilia meninggal dunia ketika melahirkan anak.



Macam tak percaya pada mula nya cerita langenda budak setan akan di filemkan...tapi ini satu kenyataan yang paling best dalam hidup aku...tapi yang sedih nya aku tak dapat pun menonton cerita ni di pawagam, sebab waktu tu aku masih di hospital bersama arwah bonda tercinta. Tapi apa pun dapat la juga aku tengok kat Astro, itu pun sikit jer...tak per2 nati aku mesti dapat tengok juga sepenuh nya nanti hehehe...



Lakonan mantap dari Lisa Surihani dan farid Kamil betul2 menyentuh hatiku sebagai wanita huhuhu...citer ni nampak jer brutal pada awal nya tapi dalam hati ada taman bila di penhujung nya sedih giler huhuhu...:-(
So apa pun jom layan lagu 'Bila Cinta Ini'.

BILA CINTA INI


Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Di tinggalkan cinta masa lalu

Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Dan ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkan ku


Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku memilih
Cinta yang fana

Perginya dirimu
Merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Dalam harapan




Wednesday, March 16, 2011

MENU TOM YAM



Ini la hasil nya setelah berhempas pulas di dapur tadi hehehe...

Tom Yam yang dihasilkan oleh tangan ku sendiri mengikut resepi aku sendiri :-) Ini nama nya Tom Yam Campur Ala Malas hehehe...suka hati jer letak nama kan...Kenapa nama campur, sebab nya kat dalam ni ada ayam, ada udang, ada daging dan sayur-sayuran...all in one pot hehehe..

So jangan banyak citer, kalau teringin masak sendiri atau pun boleh didapati di kedai2 makan yang berhampiran dengan rumah anda...yg penting bukan kat kedai aksesori basikal yer...adios!!

Deewangi (English Subtitles) - Om Shanti Om - 1080p HD

OM SHANTI OM


Demam Bollywood masih melanda dalam diri ku hehehe...Ini pula citer yg aku suka sebab aku suka sangat tengok para pelakon nya memang cantik2 la...Yang pertama sekali heroin nya Deepika Padukone, memang lovely cantik sungguh...dan yang utama nya bila hero pujaan ku yg berlakon siapa tak kenal dengan Dato' Shah Rukh Khan :-)


Jom tengok sinopsisnya :-

Protagonist Om Prakash Makhija (Shahrukh Khan) is a junior artiste in the 1970s Bollywood film industry. He and his friend Pappu (Shreyas Talpade) are trying to succeed as leading actors. Om's mother, Bela Makhija (Kirron Kher), herself a junior artist, inspires and encourages her son to become a success. He is in love with the film actress Shanti Priya (Deepika Padukone).
One evening, Om views the premiere of Shanti Priya's film Dreamy Girl, claiming he is the actor Manoj Kumar. Here, scenes from older Bollywood films are used to form the scenes seen by Om on screen. He is shown fantasizing himself as its lead and catching Shanti Priya's eye before Dreamy Girl begins and during its display. Later that night, Om becomes drunk and describes his vision of himself as a famous, wealthy film star to Pappu and some local children. During his speech, references are made to the Law of Attraction, creating an axiom that recurs throughout the story.
On another occasion, during a shooting of a film wherein Om is acting as a scene-extra, he notices Shanti trapped in the middle of a fire scene where the fire has escaped control. When the lead actor of the film fails to save her, Om saves her instead and they become friends. He initially attempts to overawe her by pretending that he is the lead and producer of his own films, but ultimately confesses and finds the attempt unnecessary. That night, Om invites Shanti to a film set, where Om, assisted by Pappu, uses props and several backgrounds to create fantastic backgrounds against which develops a romantic song sequence.
The following day, Om tries to talk to Shanti on the set of a film, but is almost ignored. He follows her into a dressing-room, where he, unseen except by the viewer, overhears her argument with the film's producer Mukesh Mehra (Arjun Rampal) about a recent promise of Mukesh's to marry a businessman's daughter in return for funding of a film. It is here revealed that Shanti is secretly married to Mukesh, and that Shanti is pregnant with Mukesh's child. Mukesh insists that his relationship with Shanti be kept secret, arguing that its revelation will spoil his plans, but Shanti demands that they marry in public. Mukesh relents when she reveals her pregnancy. Om leaves, disappointed, and remains miserable for some days.
One night, Om notices Mukesh escorting Shanti to the set of their planned film Om Shanti Om. Inside, Mukesh tells Shanti that he will cancel the film, reveal their marriage to the public, and have a grand wedding in the spectacular set, but contradicts himself by blaming her for his loss of the film and its revenue, igniting a fire in the set, and leaving her imprisoned inside it. Om attempts to rescue her, but is attacked by Mukesh's men. When they leave him, Om enters the set, but is prevented by an explosion from rescuing Shanti and she finally gets killed. Om, having been fatally injured and propelled by the explosion into a road, is hit by a car owned by Rajesh Kapoor (Javed Sheikh), a well-known actor who is taking his wife (Asawari Joshi) to a hospital for the birth of their child. Rajesh Kapoor then takes Om to the hospital with them, but Om dies of his injuries. Moments later, a son is born to Rajesh Kapoor, who is named Om and implied to be Om Prakash's reincarnation. The film then cuts to the younger Om's adulthood, wherein he is a popular movie star and lives an extravagant, luxurious life. He experiences pyrophobia and appears overall to be a younger, more impatient, brusquer, and less emotionally mature version of his previous self. It is shown through some scenes that he subconsciously inherits Om Prakash's memories.
Having been introduced to Om Kapoor, his lifestyle, and his nickname of "O.K.", viewers see him becoming aware of Om Prakash's memories when his film crew use the site of Om Prakash's death as the setting of his new film. Here, O.K. sees images of Mukesh's argument with Shanti Priya, which vanish when he is disturbed by a crewmember. Later, O.K. is awarded 'Best Actor' during a ceremony featuring both existing and fictional Bollywood films and film stars (listed below). When making a speech of acceptance for this award, O.K. unexpectedly recalls the drunken speech Om Prakash had made to Pappu, and makes it to the assembly who have awarded him. Pappu, seeing this broadcast on television, is convinced to share Bela's conviction that O.K. and Om Prakash are the same man. At a celebration of his award (again featuring numerous Bollywood film stars, and accompanied by a song whose refrain is the film's title), O.K. is introduced by his father to Mukesh Mehra, who has been producing films in Hollywood for thirty years. Upon seeing him, O.K. becomes aware of all of Om Prakash's memories. He conceals his knowledge of Mukesh's past, but later reunites with Bela and Pappu. He then conspires with them to avenge Shanti Priya's death by terrifying Mukesh into confessing his role therein.
As a disguise and framework for this plan, O.K. convinces Mukesh to recreate Om Shanti Om, altering the plot to fit their designs. It is then shown that the central part of their scheme consists of convincing Mukesh that Shanti Priya's ghost is haunting him, thereby frightening him into revealing his role in Shanti's death. To achieve this, they hold auditions for an actress who resembles Shanti Priya to the extent that seeing her unexpectedly appear and seem to vanish will startle Mukesh. They find an actress named Sandhiya ("Sandy" for short), who is a huge fan of O.K., though she is very clumsy but her resemblance to Shanti is uncanny. O.K. and his co-conspirators train Sandy to represent Shanti's ghost, but achieve no success, on account of her clumsiness, until they have told her the entirety of their plans and the reason thereof. Thereafter the filming begins. Throughout the film shootings, O.K. and his friends arrange incidents, some involving brief appearances by Sandy, that frighten Mukesh, arrange the situation itself to remind him of his crime, and exacerbate his fear almost to insanity in their (chiefly O.K.'s) conversations with him. Their plan goes awry when Mukesh investigates their arrangements and begins to suspect that they are deceiving him. During the music launch of the film, O.K. taunts Mukesh by revealing the extent to which he knows the story of Shanti Priya's death, in the process implying that his film's plot imitates that story. Toward the end of this scene, Mukesh pursues Sandy and sees that she is capable of bleeding, persuading him that she is not a ghost.
After the celebration, O.K. and Mukesh confront each other with their knowledge of each other's actions. They are interrupted when a figure whom they think to be Sandy appears on the nearby stairwell and reveals that Mukesh had returned to the burning film set after its explosion, found Shanti dying but not dead, and buried her in the center of the set, beneath its chandelier. Mukesh himself is killed when an identical chandelier, located in the same position, falls onto him, having come loose during the celebration. Moments later, Pappu and Sandy join O.K., whereupon O.K. realises that the figure who challenged Mukesh is Shanti Priya's ghost. As he realises this, the ghost smiles and runs up the stairwell and then disappears, ending the movie. The credits then show all the actors, producers, directors, and workers (hair stylists, accountants, spot boys, grips, etc.) from the film dancing to the final tune.

http://en.wikipedia.org/wiki/Om_Shanti_Om


Lawa kan, alahai kalau la wajah kita secantik macam tu, mahu tak tidur malam asyik dok belek wajah kat cermin hehehehe....
Tapi apa pun kita kena sentiasa bersyukur dengan apa yg telah dikurniakan Allah kepada kita. Jom layan lagu hindustan lagi yer..'Deewangi' caloo!!

Tuesday, March 15, 2011

TELATAH SI COMEL


 Assalamualaikum,

Comel tak? Nama dalam I/C dan birth cerficate pun Comel juga. Tapi ada nama manja nya iaitu Ome...Ome ni memang nakal, kalau kita buka jer pintu bilik dia la yang akan sampai dulu..masuk jer bilik terus duduk bawah ruang almari ku. Memang nakal betul.

Lagi satu perangai si Ome ni, kalau kita tengah mop lantai dia akan ikut jer kain mop tu, kadang-kadang dengan dia sekali yang mop lantai...memang buas la kata orang utara hehehe...


Ome ni ada 3 beradik semua nya. Tapi seekor dah mati dari lahir. Tinggal la Ome dan juga Pok-Pok atau nama I/C nya Tompok. Gambar Pok-Pok tak sempat amik lagi...nanti di lain siaran kita masukkan citer Pok-Pok pula yer...

Sekarang ni kat rumah aku ada 11 ekor kucing semuanya. Erm...walau pun pening nak menjaga dia orang ni tapi gelagat mereka betul2 mencuit hati ku dan suami...

So kepada pelayar blogger yang lain kalau sudi singgah ke sini blog aku ni jgn la rasa bosan dengan citer si kucing2 aku ni...maklum la aku sekarang adalah penternak kucing yang berjaya di Penang hehehe...gurau jer..
So samapi bertemu lagi...Wassalam...

MENU SUP



Assalamualaikum,

Hari ni saja jer tiba2 tekak rasa nak makan benda yang bersup. Alahai dah la aku ni bukan teror masak pun. Tekak ni macam2 citer la pula. Nak makan itu nak makan ini ada2 saja la...

Kebetulan dalam peti sejuk memang ada daging pun, rasa macam nak masak sup jer la hari ni...boleh juga hirup sup kan hehehe...(dah jemu makan nasi..)

So tadi tengah hari dalam pukul satu lebih aku pun mula la bekerja di dapur seolah-olah gaya seorang chef yang sedang memasak hehehe..poyo jer..

Mula2 aku rebuskan daging tu, kemudian aku siang kan bawag merah, bawang putih dan sedikit halia, lalu aku campak jer dalam periuk yang berisi daging. Kemudian aku siang pula sebiji ubi dan sebiji carrot. Tiba2 teringat pula ada bunga kubis yang aku beli di Econsave minggu lepas, lalu aku campak kan semua sayur-sayuran itu ke dalam periuk...

Kemudian aku masukkan perencah sup adabi dan sedikit serbuk perasa...Maka sup aku pun siap dan hanya tunggu ia mendidih sahaja.

Lepas solat Zuhur aku masukkan sup daging ku ke dalam mangkuk dan yummy masuk terus ke tekak dan perut ku hahahaha....:-)

So ini la hasil nya Sup Daging Campak Mencampak nama nya :-) Selamat mencuba...(hehehe..macam chef la konon..)

Bairi Piya song - Devdas

DEVDAS

Aloha,

:-) Ku mulai coretan hari ni dengan senyuman hehehe..kenapa yer? Ini kerana tiba2 aku teringat pula citer hindustan yang bertajuk 'Devdas'...Kenapa erk? Entah la mungkin sebab lagu2 nya dan salah satu dialog nya membuat kan aku teringat kan seseorang...jeng...jeng..jeng..siapa kah itu? jawapan nya biar lah rahsia...:-)







Jom tengok sinopsis nya dulu...


Devdas is a young man from a wealthy Bengali Brahmin family in India in the early 1900s. Paro (Parvati) is a young woman from a middle class Bengali family belonging to the “merchant” caste. The two families lived in a village in Bengal, and Devdas and Paro were childhood friends.
Devdas goes away for thirteen years to live and study in a boarding school in the city of Calcutta (now Kolkata). When, after finishing school, he returns to his village, Paro looks forward to their childhood love blossoming into their lifelong journey together in marriage. Of course, according to the prevailing social custom, Paro's parents would have to approach Devdas' parents and propose marriage of Paro to Devdas as Paro longed for.
When Paro's mother makes the proposal to Devdas' mother, the latter insults her, plainly saying that the marriage is not possible in view of her own higher caste and financial status. To demonstrate her own social status, Paro's mother then finds an even richer husband for Paro.
When Paro learns of her planned marriage, she stealthily meets Devdas at night, desperately believing that Devdas will quickly accept her hand in marriage. Devdas meekly seeks his parents' permission to marry Paro, but Devdas' father agrees with his wife.
In a weak-minded state, Devdas then flees to Calcutta, and from there, he writes a letter to Paro, saying that they were only friends. Within days, however, he realizes that he should have been bolder. He goes back to his village and tells Paro that he is ready to do anything needed to save their love.
By now, Paro's marriage plans are in an advanced stage, and she declines going back to Devdas and chides him for his cowardice and vacillation. She makes, however, one request to Devdas that he would return to her before he dies. Devdas vows to do so.
Devdas goes back to Calcutta and Paro is married off to the betrothed widower with children, who is still in love with his previous wife and is therefore not interested in an amatory relationship with Paro.
In Calcutta, Devdas' carousing friend, Chunnilal, introduces him to a courtesan named Chandramukhi. Devdas takes to heavy drinking at Chandramukhi's place, but the courtesan falls in love with him, and looks after him. His health deteriorates because of a combination of excessive drinking and despair of life—a drawn-out form of suicide. Within him, he frequently compares Paro and Chandramukhi, remaining ambivalent as to whom he really loves.
Sensing his fast-approaching death, Devdas returns to meet Paro to fulfill his vow. He dies at her doorstep on a dark, cold night. On hearing of the death of Devdas, Paro runs towards the door, disregarding "purdah", but her family members prevent her from stepping out of the door.
The novella powerfully depicts the prevailing societal customs in Bengal in the early 1900s, which are largely responsible for preventing the happy ending of a genuine love story.



Lagu-lagu dalam filem ni memang semuanya best, dan ada sebilangannya yang menjadi siulan di bibir ku...antara nya 'Bairi Piya', 'Rola Di Rola' dan banyak lagi...
Tarian nya pun best...:-)

Seperti yang aku katakan tadi salah satu dialog yang membuatkan aku teringat kan seseorang. Ini perbualan antara Paro (Aiswarya Rai) dan Devdas (Shah Rukh Khan). Kata Devdas kepada Paro bahawa hubungan yang terjalin selama ini adalah tak lebih dari hubungan seorang abang dan adik nya...fuhh...memang pedih hati si Paro. Mana tak nya dia dah setengah gila cinta kan Devdas dari kecik lagi...dialog tu yang buat kan aku suka sangat dgn citer ni...


So kepada rakan2 yang sudi membaca coretan aku hari ni sure ingat aku ni memang seorang yang emo kan hehehe..tapi memang pun kadang2 perasaan emo dan jiwang  tu wajib ada :-)
Aku juga suka tengok watak Chandramuki yang di bawa oleh Madhuri Dixit. Seorang yang berpewatakan hitam menjadi watak putih...itu la roda kehidupan...yang susah di hina yang kaya di sanjung.
Jom layan beberapa lagu yg aku amik dari Youtube...:-) adios!!