Tuesday, March 1, 2011

"HANI" MERUNTUN JIWA

Assalamualaikum,


Kali ni nak citer kisah drama bersiri yang rancak ditayang kan di TV3. Untuk pengetahuan semua hari ni merupakan episod terakhir siri drama ini. Jom kita tengok sinopsis nya yer.


Sinopsis Drama Bersiri Hani
Drama Hani mengisahkan cabaran hidup seorang remaja yang menjadi buta selepas menjalani pembedahan otak.
Ummu Hani lakonan Nur Fathia merupakan seorang pelajar Tingkatan Lima yang riang dan cemerlang dalam akademik dan kokurikulum.


Hani menyimpan cita-cita untuk menyambung pelajaran di luar negara dan mahu menjadi seorang pensyarah.
Irfan lakonan Ryzal Jaafar pula seorang pelajar baru yang berpindah ke sekolah Hani selepas ayahnya, Dr. Adib ditugaskan ke sebuah hospital di Kuala Lumpur.
Irfan menjadi seorang yang pendiam dan gemar menyepikan diri selepas kematian abangnya akibat leukimia.
Kawan baik Hani, Aliah lakonan Siti Fathiyah dan Jalilah cuba mendampingi Irfan tetapi hanya mendapat layanan dingin. Hani mendapat tahu Irfan gemar membaca maka dia mula membaca novel kegemarannya bagi menarik perhatiannya.
Sikap optimis Hani telah mempengaruhi Irfan, dia telah berubah menjadi seorang yang lebih aktif. Hubungan mereka juga menjadi rapat dan Hani mula menyimpan perasaan terhadap Irfan dalam diam.


Hani yang selalu mengalami sakit kepala dan pening telah disahkan mempunyai ketumbuhan dalam otaknya sebelum menghadapi peperiksaaan SPM. Lebih menyedihkan, dia akan menjadi buta selepas menjalani pembedahan otak bagi menyelamatkan nyawanya.
Hani tidak dapat menerima hakikat bahawa dia akan menjadi buta pada usia 17 tahun.
Baginya, berita tersebut umpama hukuman mati untuk mengejar cita-cita dan cintanya.
Emosi Ummu Hani tertekan selepas menjadi orang buta. Mariam lakonan pelakon jelita Rozita Che Wan dan Mokhtar iaitu Esma Daniel sekeluarga sering memberi motivasi dan kata-kata semangat kepada Ummu Hani.
Dr. Adib tidak mahu Irfan mengabaikan pelajarannya hanya kerana terlalu ambil berat terhadap Ummu Hani. Dr Adib dan Shafinaz merancang Aliah mendekati Irfan.
Selepas keputusan SPM diumumkan, Irfan dan Aliah berjaya melanjutkan pelajarannya dalam bidang perubatan di luar negara. Akhirnya, Irfan dan Aliah telah berkahwin dan kedua-duanya berjaya menjadi doktor.
Namun dapatkah Ummu Hani menerima hakikat bahawa kawan baiknya, Aliah telah menjadi suri hati Irfan?
Itu la serba sedikit tentang kisah drama bersiri Hani. Secara peribadinya ct suka sangat dengan drama ni kerana penyakit yang di hidapi oleh Ummu Hani adalah sama dengan penyakit arwah ibunda ct. So bila ada saja cerita yang berkisah tentang penyakit2 seperti ini ct tak kan lepaskan peluang untuk menontonya, kerana ia benar2 meruntun jiwa. Jadi jangan lepaskan peluang anda untuk mengikuti siri terakhir drama Hani pada malam ini (1 Mac 2011) jam 9.00 malam di slot Lestary TV3. 

2 comments:

SayangSal said...

yang nie...tak leh nak kome la plak..tak dan nak menjenguk tv,,,sibuk jadi org dapur kan....he he he...sekali dah layan...mahu tiap2 minggu tgk nie..

Siti Azlina Abdul Aziz said...

tahu tak per kalau tak tengok rasa malam tak boleh nak tidur :-)