Saturday, April 9, 2011

JOM MAKAN-MAKAN

mee udang dengan telur mata
udang size XXL
sekali makan sure nak lagi :-)

Assalamualaikum,
Ok hari ni kita ubah sikit topik kita, apa kata kita cerita pasal makanan pula...:-)Maklum la aku ni diet hari Isnin sampai Jumaat jer, hari lain aku bedal apa yg ada hehehe...
Ok menu kita yang pertama adalah mee udang. Lokasinya nya adalah di Bagan Belat dekat dengan area Telok Air Tawar (dekat rumah aku jer ... ). Mee udang ni memang marvelous, lama juga aku ngan mr.hubby tak gi makan kat sana. Maklum la kami ni tak boleh makan mee lebih2 sangat, nanti kembung la pula perut. Mee kan ada soda, so angin la kalau makan selalu. Tapi kalau makan sekali sekala ok la...bukan apa udang pun tak elok kalau kita makan selalu sangat, kolestrol beb...:-).

ABC
Tea 3 Layer
beriyani kambing
beriyani ayam
Untuk menu kedua pula, kita cerita tentang nasi beriyani. Kami berdua makan di Hussain Nasi Kandar Carefour Seberang Jaya. Memang tak dinafikan sangat2 sendap. Nasi nya memang sebutir-sebutir...lauk jgn cakap la, memang marvelous. Semua rasa, tak der satu pun yang kurang.
Hubby ku amik set beriyani kambing dan aku pula set beriyani ayam...memang kenyang giler lepas tu...dah la sedap murah pula tu...:-) kira berbaloi la...
Minuman pula aku memilih air batu campur (ABC) dan mr.hubby memilih tea 3 layers. Memang manis,pekat fuhh...terangkat la pendek kata :-)...kalau nak cuba jom ke Carefour Seberang Jaya yer...:-)

mat salai beef
mat salai lamb
mat salai burger
Ok menu seterus nya ialah, mat salai burger. Erm...memang sedap, sebab daging nya disalai atau dipangang...sos pula ala2 sos burger prosperities...memang yummy...
Gerai burger mat salai ni dekat jer ngan kawasan perumahan kami, tapi ini baru 2 kali kami makan. Bukan apa, gerai ni buka waktu malam jer. Kalau dah malam tu faham2 la malas betul nak keluar dari rumah. Tapi hari Rabu lepas, akibat tekak ku ni teringin sangat, so kami berdua jalan jer la ke gerai tu...sesekali berdua keluar jalan2 di waktu malam bertemankan bulan, hehehe.... romantik tau :-)

chicken chop
set bawal goreng
Ok menu keempat ialah menu east meet west :-)...aku memilih western la konon ...chicken chop menjadi pilihan hati ku, mr.hubby pula memilih menu ala2 kampung gitu set bawal goreng. Menu ni boleh didapati di Robina Corner kat Taman Robina Telok Air Tawar tu la...
Memang sedap, dan boleh dikatakan selang seminggu memang kami akan lepak dan makan kat sini. Restoren ni di buka dari pagi sampai la malam. Pelbagai menu sedia untuk dipilih...so kalau dah tersesat kat area Butterworth ni jangan la lupa singgah kat Robina Corner ok...:-)

lassi jangung
nasi lemak ayam berempah
Yang ini pula, nasi lemak dengan ayam berempah ala mamak. Kami makan di Restoren Nasi Kandar Salam yang terletak di Raja Tun Uda Butterworth. Sedap la juga, tapi aku tak berapa suka sangat dengan ayam berempah nya tu sebab rasa macam makan maruku la pula hehehe...Bukan apa banyak sangat rempah ratus yang di masukkan.
Tapi kepada mereka yang suka makanan berempah ni sure jatuh hati punya la...:-)...Minuman pula aku memilih lassi jagung. Erm...sedap sebab terasa jagung nya tu...memang menarik :-)

restoren ayam penyet
ini la ayam penyet
udang penyet
menu penuh meja
sup ekor
Ok, ini pula menu kami sewaktu makan malam di Restoren Ayam Penyet yang terletak di Jusco Perda. Sedap juga sekali sekala makan menu ala indon ni...Tapi yang bestnya sambal dekat ayam penyet dan juga udang penyet tu memang sedap bangat hehehe...cakap pun dah jadi indon tu :-)...So kalau korang lalu kat Jusco Perda jom la singgah ke Restoren Ayam Penyet ni yer :-)

donut big apple
donut big apple :-)
marvelous donut
Menu yang terakhir ialah donut Big Apple. Memang sedap, aku memang suka ngan donut jenama Big Apple ni. Bukan apa donut nya tersangat la lembut. Dan perisanya sangat memenuhi citarasa ku. Perisa yang paling aku suka ialah tiramisu dan juga blueberry..pergh...memang terangkat la...yummy...yummy..!!

So ini la saja menu yang sempat aku snap untuk tatapan sahabat ku sekalian...nanti kalau ada menu yg lain sure akan aku kongsikan bersama ok...sharing is caring...tak gitu kawan2 ...:-)

10 comments:

LindaRahim said...

pernah mkn mee udang kat sg dua...hmm konfius nih...brp org sebenarnya yg mkn nih?...hihi...

Siti Azlina Abdul Aziz said...

dua orang jer yg makan, tapi menu ni bukan la menu sehari pun...ada yg menu dua minggu lepas :-)

IJAT360 said...

alahai...kenapa lah time2 lapor boleh terpandang makanan yang sedap2 gila babeng ni..arghhh..tidak.....ini semua ujian...pas ni boleh blanje makan ni ^_^

Kak Aini said...

salam,

ala ct...sedap2nya...huhu hancuss diet akak nih..akak teringin sgt nak mkn ayam penyet tu...ermm...nak g mkn jugak la...

sekamar rindu said...

salam...

menu yg membangkitkan selera...

*nasi ayam penyet tu..best..

folo ur blog..

SayangSal said...

pergh......gabak poket nie...semua sedap-sedap..tapi penuh kolestrol yer dak?..he he he...tp kalau dah teringin kolestrol letak tepi yer...bagus-bagus leh wat orgt terliur nie....aba...sedapnyer....ilangkan haus waktu tgh haus...he he he

AesyaZealous said...

waaa laparrrr

sheila said...

nasi beriani tu membuat airliur ni mcm nak meleleh...huhuhuhu

Siti Azlina Abdul Aziz said...

hehehehe...berjaya juga aku membuatkan air liur sahabat2 ku menitik :-)

lalink7 said...

wahh...byknyee makann...sume makan besaqqqqqqqqqq.....tingin jugaaa nak makan besaq camtue satu ari nnt..