Thursday, December 13, 2012

AYAH MERTUA KU DI ICU

cepat sembuh wahai ayah
Assalamualaikum....

Dah lama aku tak up date blog aku yg comel ni. Maklum lah kekangan masa dan juga faktor kesihatan membuatkan aktiviti aku terbatas.

Lagi pun 2 minggu sejak kebelakangan ini kami adik beradik (sebelah suami) berulang alik ke Hospital Kulim melawat ayah mertua ku yg kritikal di ICU. Memang ini dugaan yg amat berat buat kami semua terutama buat mak mertua ku...Kasihan mak...dengan mata yg tak nampak akibat dari kencing manis, membuatkan pergerakkan mak terbatas.

So menjadi tanggungjawab aku dan suami pergi jemput dan bawa pulang mak setiap hari untuk melawat ayah di Hospital Kulim. Kadang2 kalau emergency ada adik ipar aku yg sorang lagi akan bawa mak...itu pun kalau adik ipar aku tak kerja..

Aku paling sayu bila kami adik beradik tolak mak dengan wheel chair untuk melawat ayah yg sedang terlantar di katil ICU. Dah la mata mak tak nampak, nak sentuh ayah pun tak boleh, yer la kan dalam ICU ada syarat2nya untuk para pelawat...para pelawat tidak dibenarkan menyentuh pesakit dan berdiri tidak melebihi line merah di sekeliling katil.

Dua hari lepas, jantung ayah mertua ku tiba2 terhenti...Subhanallah....panik juga kami seketika. Masa tu dalam pukul 11.30 malam, kebetulan suami aku memang tak berapa sihat, dia terjaga dari tidur sebab batuk yg melampau...aku pula terbangun, lepas tu aku pun ke dapur amik air suam untuk suami aku minum.

Tiba2 bunyi talifon suami, adik ipar aku call bagi tahu doktor panggil semua adik beradik berkumpul. Dalam keheningan malam, kami berdua pun bertolak ke Hospital Kulim. Masa sampai kat sana mak mertua aku dah ada kat dalam bilik ICU...badan mak mertua aku menggeletar dengan kesejukkan dan ketakutan...

Ya Allah sayu sungguh aku melihatnya...bibir mak tak lekang dari membaca surah Al-Fatihah dan Al-Ikhlas....Ayah pula terbaring kaku...tp wajah ayah tenang sangat....aku dan suami membaca surah Yassin bergilir2...lepas tu aku dan suami keluar adik beradik suami yg lain pula masuk...

Dalam jam 3.00 pagi sekali lagi aku masuk dengan adik ipar aku yg bongsu...kami baca Yassin sekali lagi...sambil tu aku amik jari jemari mak letak di tangan ayah...

Tiba2 jururawat kat situ panggil aku dia kata..."Puan ni siapa?" aku pun jawap la "menantu"...jururawat itu pun kata..."keadaan pak cik dah kembali stabil, jantung dan tekanan darah juga normal, so Puan boleh bawa ibu mertua keluar dan kalau apa2 terjadi, kami akan panggil...tapi pastikan puan adik beradik tunggu di luar..."

Alhamdulillah lega hati kami adik beradik....wajah mak mertua aku pun dan kembali cerah....kalau tidak memang nampak sugul...kesian mak...

Itu merupakan saat2 geting buat kami adik beradik...memang sangat2 cemas...Sekarang ni pun kami dalam keadaan berjaga2...bila2 masa kami akan dapat call dari pihak ICU...tp mujur adik ipar aku Nina tak balik...dari ayah masuk wad sampai ke ICU dia masih menungguh ayah di hospital...Moga Allah merahmati adik ipar ku....ammiin...

Namun hati kami semua sangat2 mengharapkan agar ayah kembali sembuh...walaupun tak sepenuhnya cukup memadai ayah masih di depan mata kami...

Wahai Tuhan...bantulah kami untuk terus berjuang memberi semangat kepada ayah agar ayah kembali sembuh...Wahai Tuhan...permudahkan lah segala urusan kami dan ayah...ringankanlah bebanan yg kami tanggung dan ringankan juga kesakitan yg ayah deritai....Segala puji-pujian hanya pada Mu Ya Allah dan juga Rasul Mu ...ammiin....

1 comment:

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Teman doakan yang terbaik utk ayah mertua awak... amin...