Tuesday, February 5, 2013

MY JOURNEY

gambar sekadar hiasan
Assalamualaikum....

Selamat pagi rakan blogger sekalian, eh ada ker aku ni rakan2 blogger hehehe..maklum lah aku ni ber BLOG hanya sekadar suka2 bukan nak berpolitik, berhiburan atau berniaga. Tapi tu la bila aku ada BLOG ni stress aku semakin kurang, nak tahu kenapa sebab banyak bebanan yg ditanggung itu dapat diluahkan di sini, biar pun tidak secara terus dan sekadar sindiran tapi tak der la sindiran yg tajam menikan hehehe...adab2 ketimuran tu kena juga kita jaga kan...;)

Ok hari ni aku nak story sikit tentang my new journey. Nak kata new sangat pun tak lah...tapi rasanya tahun ni dan tahun2 akan datang ini la my journey. Aku dengan rasminya menjadi seoarang Pegawai Tadbir Hal Ehwal Rumah Tangga di Aim Ct Cribs hehehehe.....dalam erti kata pendeknya SURIRUMAH la hehehehe...nak bagi sedap jer nama jawatan tu hahahaha...

Dah masuk 4 bulan aku menjalani hidup macam ni, bermula dari November 2012 hingga la sekarang Februari 2013. Alhamdulillah memang pada mulanya agak "messy" tapi akhirnya kerja2 rumah dapat aku laksanakan dengan baik tapi tak la perfect pun...masih banyak yg perlu aku pelajari. Terutamanya dalam soal menjahit.

Dalam gambar di atas itu adalah semua kerja hakiki yg kini aku jalankan...tp salah satunya tu aku tak buat iaitu menjahit. Kalau butang baju suami aku tercabut ker seluar terkoyak ker suami ku la yg akan jahit sendiri. Dia tu SUPERMAN hehehe...macam2 benda dia boleh buat RESPECT gilersss la kat  U sayang hehehehe....

Tapi aku masih lagi belajar, Insya Allah in future manalah tahu kan tiba2 aku terlebih TERER dari my LOVE hehehe...betul tu kata orang "Practice make Perfect" aku setuju 100% dengan istilah tu. Terutama bab masak, kalau dulu aku boleh masak sampai dekat 3 ke 4 jam, tapi kini dalam setengah jam pun dah boleh siap. Kalau masak2 simple la...Kalau yg hebat2 tu sejam lebih juga la hehehe...tp tak der la hebat mana pun just kalau aku buat makan2 kat anak2 murid ku atau pun jamuan kat tempat tusyen atau di rumah atau juga di kampung suami :)

Memang pada mulanya aku tak begitu ikhlas untuk melalui new journey ni, tapi lama kelamaan ianya menjadi sebati dalam hidup ku. Alhamdulillah terima kasih Tuhan kerana sentiasa membantu ku dalam menjalani kehidupan baru ku ini.

Tapi dalam masa terdekat ni jika ada sebarang pekerjaan yg datang rasanya aku tolak kut...kalau di masa depan tak tahu la pula. Kalau suami izinkan kerja la aku nanti hehehehe...

Kini aku bukan la SURIRUMAH semata2, setiap hari Sabtu aku akan mengajar tusyen bersama adik ipar ku Masliana di area Pekan Darat, manakala hari Rabu pula aku akan pergi mengajar tarian di Sekolah Kebangsaan Bertam Indah untuk murid2 pra sekolah. Cuma yg aku tengah tunggu sekarang ni panggilan dari Tusyen Cebtre Anice untuk mulakan kelas Bahasa Inggeris bagi pelajar PMR pada hari Jumaat petang. So ada la juga side income aku tu hehehe....

Apa yg paling best bila bergelar SURIRUMAH???? jeng..jeng..jeng...yg paling BEST ialah aku dapat lakukan ibadah dengan baik dan tak terkejar2, aku dapat lakukan kerja2 rumah sendiri tampa bantuan org lain, aku dapat lihat kekemasan rumah aku tiap2 hari hehehe, aku dapat layan favourite shows kat TV without any problem hehehehe..., aku dapat lihat wajah suami ku yg sentiasa tersenyum bila balik rumah...nak tahu kenapa sebab katanya "Bila nampak aku kat rumah hati dia akan rasa tenang..." maklum la dulu masa kerja ada masa dan ketika aku sampai rumah lewat...so dia yg kena tunggu aku hehehe..., aku dapat jalankan kewajiban ku sebagai isteri dengan lebih baik Alhamdulillah dan finally aku dapat spend more time with my all entires anak2 bulusss hehehehe...oh and also can be online chattiing and blogging all the single time hehehehe...CAYALAH!!!!

So, aku harap journey aku ini dapat akan menjadi baik dan lebih baik dan boleh sampai ker tahap PERFECT!!! Insya Allah...so, ADIOS!!! Wassalam....

1 comment:

thisni3zahata said...

Syioknyer jadi HM (house Manager)..hoho..gud luck..eheh