Thursday, January 5, 2012

MASAK TOM YAM DENGAN MUDAH

tom yam dah siap di masak

pest tom yam dari hatyai

rempah ratus tom yam
Assalamualaikum...

Hari ni aku puasa sunat Khamis. So bila petang jer aku pun mula pikir nak masak apa...aduh pening kepala ni. Semalam Mr.Hubby bagi idea suruh masak nasi goreng cina jer...so hari ni pikir punya pikir tiba2 Hubby ablik bawa ayam. Katanya "Ayang masak tom yam la hari ni yer" Fuhh... lega Hubby bagi idea lagi :-)

So tepat jam 6.15 tom yam in the making. Hubby pula kelua cycling biasa la hobi baru kan...so tak nak la ganggu dia pula...at least yg sihat suami aku juga kan hehehe...

Aku just guna pest yg di beli kat Hatyai temph hari. Lepas tu aku main campak jer rempah ratus tom yam tu. Tak payah susah2 nak tumbuk cili padi bagai. Campak jer dah siap. Bau punya la wangi bila masukkan semua rempah ratus tu...hehehe...

So lepas tu aku just buat telur dadar. So bila dah siap apa lagi tunggu azan lepas tu berbuka la puasa :-). Jemput makan yer korang....

4 comments:

AL-QASSAM said...

Ar itulah sebab cik suami suruh duk umah. Dia nak pastikan dapat makan masakan cik isteri every day every time. terbaik

PELAWAT:
KEMASKINI BLOG

LittleGurl said...

kite jarang buat tomyam pakai perencah hehe biasa buat perencah sdiri jee tumis skali cili kisar,daun limau purut,serai then taruk ayam ke udang ke sotong siap! hehehee..tp kite nak pegi carik jugak perencah tu!! nak try rasa lain pulak ;))

Siti Azlina Abdul Aziz said...

Al-Qasam...tapi saya ni nak kata housewife full time pun tak juga in the mid time saya mengajar tusyen...but saya still nak bekerja selagi belum ada zuriat...nak bantu suami dari segi kewangan...rigi juga ada pelajaran tapi tak gunakan... :-)

Siti Azlina Abdul Aziz said...

terer sungguh little girl ni...akak ni memang tak tahu masa sebab tu la guna segala perencah...selalunya cik abang yg masak hehe...kira akak ni budak baru belajar gitu :-)