Wednesday, May 25, 2011

ALAT SOLEK

koleksi alat solek ku
Assalamualaikum sahabat2 ku sekalian...

Selamat bersiaran bersama ku di My Love Cyber Diaries. Hari ni aku nak berleter sikit untuk diri ku sendiri hehehe...penyakit ikut-ikutan yg aku alami sejak dua menjak ini. Bukan apa baru kini aku sedari yg aku ni agak membazir sebenarnya. Tapi nak buat macam mana, itu la aku. Erm...ini membawa maksud supaya aku berubah jd yg lebih baik, insya Allah....

Hari ni citer aku tentang alat make up atau dalam bahasa melayu nya alat solek. Aku ni memang tak pernah ada beg make up pun, tapi masa aku kerja kat IYC dari thn 2006 sampai la 2008, aku boleh terjebak ada koleksi benda2 alah ni. Bukan apa aku pusing kanan tengok ada org bawa beg make up, pusing kiri pun sama, depan belakang, atas dan bawah pun ada, pendek kata aku sorang jer la yg tak ada hehehe...So timbul la rasa berkeinginan. Maka dijadikan cerita aku cakap dengan arwah mama yg aku teringin sangat nak ada alat solek. So mama pun ajak aku shopping, dan dibelinya satu set alat make up. Wah! bangga giler masa tu sebab ada alat make up sendiri. Yang paling kelakar aku siap letak benda tu kat sebelah aku waktu nak tidur hehehe...(itu la habit aku dari kecik sampai sekarang, kalau ada barang baru beli sure bawa sampai ke tempat tidur takut hilang hehehehe...)

Masa aku nak kawin pula, ada juga citer nya tentang alat solek ni, mak andam tanya "adik ada alat solek sendiri tak?" aku geleng kan kepala...So dia tahu la aku ni memang tak pandai make up. So, dia pun guna la alat solek yg dibawanya. Tapi, korang nak tahu apa jd kat kulit wajah aku, lepas seminggu aku diijabkabulkan kulit aku jd berminyak dan banyak jerawat huhuhu...mujur la aku ada petua tradisi yg masih aku amalkan hingga kini iaitu bedak sejuk hehehe..itu la paling mujarab :-).

So gambar di atas tu menunjukkan koleksi alat solek yg aku ada sekarang, tapi korang tengok yer nanti...aku tak guna pun. Sebab kalau keluar aku hanya bawa sebilangan saja. Dan dalam sebilangan tu pula, ada sebilangan kecil yg aku guna hehehe...membazir betul la aku ni huhuhu...

antara alat solek yg ada dalam handbag ku

Gambar ni menunjukkan sebilangan koleksi alat solek yg setia ada dalam beg sandang ku. Ke mana aku pergi, benda ni sure ada dalam beg ku. Lip glose memang wajib ada, sebab bibir ku cepat kering. Lagi satu minyak wangi jenama Haiku keluaran Avon selalu menjadi pilihan ku. Aku suka sangat dengan haruman Haiku, sebab tak terlalu kuat...dan rasa sangat segar bila memakainya.

tapi ini saja yg selalu aku guna itupun kalau ingat :-)
Gambar ni pula menunjukkan bahawa dalam banyak2 alat solek yg aku ada, ini saja yg aku guna. Tak ker membazir nama nya...yang lain tu jadi perhiasan jer la. Erm...nampak nya lepas ni aku kena lebih berhati2 bila membeli supaya aku tak membazir lagi. Ini menunjukkan wanita dan alat solek memang tak dapat dipisahkan hehehe...

So, moral of the story, membeli mengikut keperluan bukan mengikut kehendak ok...renung2xkan :-)

4 comments:

Siti Azlina Abdul Aziz said...

sebenar-benarnya aku ni rupa2nya tak pandai make up huhuhu...nak kena masuk kelas make up ni :-)

Mira said...

bila ada alat solek ni kenalah rajin menyolek siti..klu x membazir namanya..mira pun byk alat solek..dr membazir kenalah merajinkan diri menyolek..

siti suka perfume haiku avon yek..mira pernah pakai...mmg wangi..lembut je kan...

Azueriena Norash said...

Ct..wah byk betul koleksi alat solek diee..biasalah kan perempuan mmg suker kelihatan cantik..

Apa salahnya bersolek untuk kelihatan cantik depan suami kita..kak azue raser satu kepuasan biler kita dpt make over diri sendiri..join ler kelas make up..blajar basic pun ok..

Siti Azlina Abdul Aziz said...

erm, betul tu kata mira dan kak azue, ct kena belajar make up la lepas ni supaya apa yg ct beli ni tak membazir..ok...TQ kawan2 i lap u all :-)