Wednesday, February 1, 2012

REDHA SEORANG SUAMI

gambar sekadar hiasan
Assalamualaikum...

Hari ni aku nak share something...something yg important buat aku yg bergelar seorang ister kepada seorang suami. Ini adalah pengajaran buat diri ku.

Aku memang seorang wanita yg dulunya berkerjaya. Serba serbi lengkap....aku punyai pendapatan sendiri, punyai pangkat dan juga kedudukan. Tapi aku tetap rasa akan kehilangan. Lepas kawin 3 minggu aku mendapat tawaran kerja di KL. Tanpa banyak berbincang dengan suami yg baru dinikahi 3 minggu aku dah buat keputusan untuk bekerja di KL, tetapi suami memberi syarat dengan membawa arwah mama sekali.

Setahun kerja aku masih leka dengan keseronokkan, masuk dua tahun aku makin selesa dengan apa yg aku miliki, tapi aku mula rasa kehilangan. Masuk tahun ketiga aku telah ditimpa musibah, ada yg memfitnah aku. Keadaan aku semakin goyah, rasa rindu pada suami semakin menebal, tapi aku tahu suami ku tak akan sesekali duduk di KL. So aku amik kepuitusan untuk berhenti pada tahun keempat.

Bila balik ke Penang, aku mula tension sebab tak kerja. Aku mula membebel dengan suami yg aku sangat2 BOSAN. Maklum lah kami belum ada anak, so tahap kebosanan aku semakin hari semakin memuncak. Boleh dikatakan tiap2 hari aku komplen ngan suami yg aku ni BOSAN. So masuk tahun seterusnya aku dapat kerja di sebuah sekolah sebagai guru ganti (GSTT) selama setahun. 6 bulan pertama semuanya baik masuk bulan kedua aku kena musibah juga berupa fitnah.

Tapi aku masih belum tersedar dari mimpi. So tahun 2010 aku tak bekerja sebab jaga arwah mama yg jatuh sakit. Memang banyak sungguh dugaan yg aku tempuhi dalam tahun tersebut. Tapi waktu tu aku dapat hadapinya dengan sangat tenang...walau sebesar mana pun dugaan tapi aku masih boleh handle dengan senyuman sampai la arwah mama meninggalkan aku.

2011 aku dapat kerja di sebuah sekolah di area Bertam. Tapi itu cuma 4 bulan. 3 bulan pertama semuanya ok. Masuk bulan seterusnya aku sekali lagi diuji dengan fitnah. Aku terus berfikir, kenapa ianya terjadi lagi. Ini semua berlaku setelah aku berkahwin.Sebab masa zaman anak dara aku memang bekerja tapi tak pernah la kena cubaan sehebat macam tu.

So hari ni segalanya terjawap apabila petang tadi suami ku memberitahu yg dia memang tak mahu aku berkerja. Memang dari kami sebelum kawin suami ku selalu kata lepas kawin nanti aku tak payah kerja, duduk rumah sebab katanya itu tanggungjawab dia. Tapi aku mahu meringankan beban suami itu saja. Rupanya aku masih salah. Jika suami tak redha dengan apa yg kita buat pasti kita akan sentiasa dilanda masalah dan dugaan.

Cuma tahun 2010 aku rasa sgt2 tenang walaupun aku memang sangat2 penat jaga mama yg koma, duduk di hospital sepanjang hampir 5 bulan tak balik2. Dengan karenah macam2 tp aku masih mampu tersenyum kerana waktu itu aku benar2 mendapat KEREDHAAN suami ku...

Ya Allah, ampunilah aku, aku tahu aku banyak buat silap...aku abaikan suami ku tanpa di sedari...kini aku adalah milik suami ku...dan Allah dah berikan aku seorang suami yg sangat2 baik, penyayang, penyabar dan sangat cintakan aku...Ya Allah ampunilah aku Ya Allah...aku banyak dosa...Kini aku tahu apa yg aku buat mesti mendapat KEREDHAAN yg sebenar2 nya dari suami ku...

I LOVE U SO MUCH SAYANG....

1 comment: